Motorizmus

Ruská automobilka GAZ chce vytvoriť spoločný podnik s GM

Ruský výrobca áut GAZ plánuje vytvorenie spoločného podniku s General Motors (GM). Hodnota celkovej investície sa odhaduje na 1 miliardu USD (19,4 miliardy Sk). V hre na partnerstvo v tomto projekte je však aj Daimler.
 

Podnik bude vyrábať asi 300.000 áut ročne, čo by automobilke GAZ spoločne s jej západným partnerom dovolilo na ruskom trhu konkurovať francúzskemu rivalovi Renault, ako uviedol šéf divízie ľahkých vozidiel Leonid Dolgov.
Zahraničné automobilky masívne investujú v Rusku, kde zakladajú spoločné podniky, stavajú nové závody a smerujú svoj export, keďže rast disponibilných príjmov domácich spotrebiteľov a boomujúca ekonomika podporujú rýchly rast dopytu po autách. Rusko tento rok predbehlo Nemecko a stalo sa najväčším automobilovým trhom v Európe.
Veľký úspech v segmente malých sedanov má Logan od Renaultu a GAZ chce tomuto modelu konkurovať spoločne so západným partnerom. Ich sedan by mal stáť 12.000 USD až 20.000 USD. "Potrebujeme závod na výrobu auta ako je Logan. To bude stáť 800 miliónov USD až 1 miliardu USD. Toto auto bude približne rovnako veľké ako Logan. O toto máme záujem," povedal novinárom Dolgov. Partnerstvo by malo byť uzavreté do konca roka.
Šéf GAZ Sergej Zanozin uviedol, že spoločnosť tiež aktívne rokuje s Daimlerom, ako partnerom pre spomínaný spoločný podnik. Daimler však dnes oznámil, že rokuje s inou ruskou automobilkou Kamaz.
Spoločnosť GAZ je v rukách miliardára Olega Deripasku. Automobilka už uzavrela s GM jednu dohodu o výrobe modelu Sebring, ktorý sa na ruskom trhu bude volať Siber. GM má v Rusku už spoločný podnik s AvtoVAZ-om a stavia vlastný závod v blízkosti Petrohradu.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button