Motorizmus

Rally System Slovakia úspešne bodoval

Po dvoch neúspešných štartoch v malom českom majstráku, kde našich legionárov zradila technika, bolo na treťom podujatí v Tišnove prioritou číslo jedna prísť do cieľa a predovšetkým zobrať nejaké body, najlepšie tie najcennejšie.

Igor Drotár:
Do Tišnova sme sa vybrali s tým, že sa čo najlepšie pripravíme a urobíme všetko pre to, aby bol výsledok čo najlepší. Aby sme hájili farby nie len nášho reklamného partnera, ale aj seba. Po dvoch nedojazdených súťažiach by už bolo na čase urobiť nejaký seriózny výsledok.
Po príchode do Tišnova sme dostali itinerár na zoznámenie sa s traťou, tri merané úseky sa opakovali tri krát. Nemali sme žiadny väčší problém, rýchlostné skúšky nám vyhovovali, okrem tretej, ktorá bola podobná Košickému Ružínu. Zo zákruty do zákruty nie je medzi stromy nič vidieť, cesta uskákaná, ale bolo to pekné. Usporiadateľ si zaslúži pochvalu. Počas preberania sme zožali veľký ohlas fanúšikov a nadšencov tohto športu, čo ma milo prekvapilo a dalo nám to energiu do pretekania.
 
Aká bola po dvoch nešťastných vypadnutiach taktika?
Igor Drotár:
Zvolili sme stredne rýchle tempo s tým, že v druhom kole pritvrdíme a v treťom kole buď udržíme, alebo sa zariadime podľa situácie.
Prvé kolo sme prešli veľmi svižne, v dobrom tempe a na moje prekvapenie sme dosiahli druhý absolútny čas. Delili nás 3 sekundy od víťaza. Druhú RS sme vyhrali absolútne a poradie sme zvrátili. Po troch RS sme boli vo vedení. Bolo nám jasné, že máme ešte rezervy. Do druhého kola sme nasadili nové pneumatiky, ktoré boli najlepšou voľbou na dané počasie, ktoré bolo v Tišnove. Keď som prišiel na RS, nad štartom sa zbiehali mraky, všimol som si, že všetci moji konkurenti idú mokré gumy. Iba my sme išli na slickoch. V tej chvíli som vedel, že to asi nie je dobrá voľba, ale nejako tú skúšku absolvujeme. Bola to RS plná nepredvídaných udalostí, lebo ísť na slicku v hustom daždi je veľmi nepríjemné. To isté sa nám zopakovalo aj v druhej RS a aj v tretej. Z prvej priečky sme spadli na 5-6 miesto. Keďže zvoliť v takom počasí tie správne gumy nie je jednoduché, rozhodli sme, že budeme ďalej jazdiť na slickoch. Keď nás zhodili dole, možno nám pomôžu naspäť hore.
Na štarte prvej RS v treťom kole už svietilo slniečko, tešili sme sa, že sme vsadili na správnu kartu. Bolo to úžasné až do chvíle, kým sme neprešli za kopec, kde bola silná prietrž mračien až do konca RS. Na druhej RS bolo mokro, ale už nepršalo, nebola voda na ceste. Podarilo sa nám zase urobiť absolútny čas a trochu sme sa posunuli dopredu. Predpokladali sme, že v poslednej RS to stiahneme, lebo rozdiel medzi druhým a štvrtým bol len 9-10 sekúnd. Bolo reálne to stiahnuť aspoň na strieborné miesto. O prvom mieste sme nemohli ani rozmýšľať, lebo tam sa pevne usadil Peták so svojim Peugeotom, ktorý mal to šťastie, že vždy presne trafil pneumatiky, aké boli potrebné. Snažili sme sa zatiahnuť, ale bolo zase mokro. Aj keď sme tam urobili druhý absolútny čas, aj tak to nestačilo na zmenu pozície a ostali sme celkovo štvrtí.
Byť štvrtí je niekedy nepríjemné, nie je to pódiové umiestnenie, ale pre nás je to zadosťučinením a výzvou do ďalších pretekov, lebo sme v cieli a dúfam, že sme konečne prelomili smolu, ktorú sme mali. Dúfam, že ďalej to bude lepšie a lepšie.
 
Konečne si sa mohol reálne porovnať s českou konkurenciou. Čo na ňu hovoríš?
Igor Drotár:
V Tišnove sa zišla veľká konkurencia, kde sa zúčastnilo cez 100 áut. Nielen veľa, ale hlavne dobrých áut a dobrých jazdcov. Myslím si, že máme na to, aby sme v budúcnosti obsadili lepšie priečky. Ešte stále je šanca bojovať o titul. Urobíme všetko pre to, aby sme to zvrátili.
 
Čo ďalší program na najbližšie týždne?
Igor Drotár:
Ďalším našim pretekom bude Dobšinský kopec, ktorý bude asi o dva týždne. Po ňom bude nasledovať Rally Bojnice a o týždeň na to ďalší šprint v Čechách

Prečítajte si aj

Back to top button