Motorizmus

Predaj úžitkových vozidiel v EÚ klesol v minulom roku o takmer pätinu

Predaj úžitkových vozidiel v Európskej únii klesol v minulom roku takmer o pätinu. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá zasiahla prakticky všetky priemyselné sektory a s nimi aj dopyt po úžitkových vozidlách.

Ako v utorok oznámilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), predaj úžitkových vozidiel v roku 2020 klesol v porovnaní s rokom 2019 o 18,9 % na zhruba 1,716 milióna. Pokles zaznamenali všetky kategórie, najviac však kategória ťažkých nákladných áut. V tomto prípade pokles dosiahol 27,3 %. Pokles o dvojciferné čísla však evidoval aj predaj dodávok (17,6 %) a autobusov (20,3 %).

Čo sa týka jednotlivých krajín EÚ, prakticky všetky zaznamenali pokles predaja úžitkových vozidiel v minulom roku o dvojciferné hodnoty, až na Dánsko, uviedlo združenie ACEA. Napríklad v Nemecku sa predaj týchto vozidiel znížil o 14,8 %, vo Francúzsku o 16,9 % a v Taliansku o 15,1 %. V Španielsku predaj úžitkových vozidiel klesol o viac než 26 %. Výsledky najviac ovplyvnili jarné mesiace. Naopak, v decembri sa štatistiky vo väčšine sektorov v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka zlepšili. Klesol iba predaj dodávok, a to o 6 %.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button