Motorizmus

Odškodné za škandál VW je možné žiadať v celej EÚ, rozhodol súd

Nemecký koncern Volkswagen (VW) môže čeliť nárokom na kompenzáciu za škandál s dieselovými emisiami bez ohľadu na to, v ktorej krajine Európskej únie (EÚ) vlastníci dotknutých automobilov žijú. Vyplýva to z prvého rozhodnutia súdu EÚ v škandále s emisiami. Súdny dvor EÚ v Luxemburgu vo štvrtok oznámil, že je možné zažalovať výrobcu motorových vozidiel, ktorý nezákonne manipuloval s emisiami, na súdoch v krajinách, kde tieto modely predával.
      
Tento verdikt je výsledkom sporu v Rakúsku, kde spotrebiteľská organizácia žalovala automobilku, pričom požadovala kompenzácie vo výške najmenej 3,6 milióna eur v mene takmer 600 majiteľov automobilov z produkcie VW, ktoré mali softvér upravený tak, aby pri testoch maskoval skutočnú úroveň emisií oxidov dusíka. Skupina tiež požaduje deklaráciu, že spoločnosť VW je zodpovedná za nevyčísliteľné škody.


Ďalšie články z kategórie Motorizmus:

VW čelí vlne sporov s vodičmi, ktorí chcú, aby im nahradil stratu z hodnoty ich dieselových automobilov po emisnom škandále. Manipuláciu s emisiami odhalila v septembri 2015 americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA). Škandál doteraz stál najväčšieho výrobcu automobilov na svete viac ako 30 miliárd eur. Už predchádzajúce rozhodnutie nemeckého najvyššieho súdu v máji, ktorým VW nariadil odškodniť jedného z klientov, by mohlo viesť k vyplateniu kompenzácií vo väčšine zo 60.000 podobných sporov.
      
Rakúsky súd v roku 2019 požiadal luxemburských sudcov o objasnenie toho, kde si možno takéto nároky uplatniť, konkrétne, aký je výklad „miesta, kde došlo k škodlivej udalosti“ v práve EÚ. Miestny rakúsky súd sa pýtal, či je možné uplatniť nárok na odškodnenie v Rakúsku, ak škoda spôsobená obetiam je výlučne finančná, ale je priamym dôsledkom protiprávneho konania v inej krajine bloku.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button