Motorizmus

O značku Hummer od General Motors majú záujem arabskí investori

Dvaja arabskí investori prejavili záujem o kúpu značky Hummer americkej automobilky General Motors. Agentúru Reuters o tom včera informoval riaditeľ divízie GM pre Blízky východ Terry Johnsson.
 

"Áno, je tu záujem niekoľkých investorov z Blízkeho východu. Tunajšie spoločnosti boli aktívne aj v prípade Aston Martin či Ferrari a podobné riešenie by bolo ideálne aj v prípade Hummeru," vyhlásil Johnsson.
V roku 2005 Mubadala Development Company z Abú Zabí kúpila 5-% podiel vo Ferrari a minulý rok zasa kuvajtské spoločnosti Investment Dar a Adeem Investment kúpili polovičný podiel v Aston Martin.
Výkonný riaditeľ General Motors Rick Wagoner ešte 21. augusta povedal, že automobilka pripravuje dokumenty potrebné k predaju terénnej značky a už zaznamenala prvý záujem od potenciálnych kupcov.
"Vtedy sme mali dvoch investorov, ktorí sa o Hummer zaujímali, neviem však, čo sa odvtedy udialo," dodal Johnsson, ktorý sa na predaji priamo nezúčastňuje.
Luxusné športové autá, športovo-úžitkové a veľké terénne vozidlá ako Hummer sa snažia ich výrobcovia dostať na arabské cesty, kde ekonomiky vďaka vysokým cenám ropy každým rokom rastú, zatiaľ čo západné štáty zápasia s rýchlym spomaľovaním rastu hospodárstva a obmedzovaním výdavkov spotrebiteľov.
Štáty Perzského zálivu minuli na zahraničné aktíva minulý rok 60 miliárd USD (1,23 bilióna Sk), čo je takmer dvojnásobok hodnoty z predchádzajúcich dvoch rokov spolu.
Predať Hummer, pripomínajúci vojenské vozidlo, však bude podľa niektorých analytikov pre General Motors veľmi náročné. Pred časom prejavilo predbežný záujem o značku niekoľko firiem z Číny, Ruska a Indie, nakoniec však od tohto zámeru odstúpili. Auto patrí medzi modely s najvyššou spotrebou, GM ho totiž uviedla na trh ešte v čase, keď ceny ropy a pohonných látok boli nízke.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button