Motorizmus

Nový a vylepšený všestranný model Hyundai KONA

Nový a vylepšený všestranný model Hyundai KONA. Úplne nový model KONA, na čele s KONA Electric, urýchľuje víziu elektrifikácie Hyundai IONIQ a ponúka jeden z najkomplexnejších produktov v segmente B-SUV.

Spoločnosť Hyundai Motor Company pripravila v utorok 7. marca digitálnu svetovú premiéru. Predstaví úplne nový model KONA, vylepšený všestranný model zo segmentu B-SUV na čele s plne elektrickou verziou (EV), ktorá ponúka pokročilé funkcie zamerané na bezpečnosť a pohodlie, ako aj špičkový dojazd.

Druhá generácia modelu KONA ponúka jeden z najkomplexnejších produktov v segmente B-SUV vrátane najširšej ponuky pohonných jednotiek. Zákazníci si môžu vybrať spomedzi verzií s elektrickým pohonom EV (so štandardným, alebo dlhým dojazdom), hybridných elektrických (HEV) a spaľovacích motorov (ICE), pričom pre každý ponúka aj športovú verziu N Line.

Automobilka Hyundai Motor vyvinula nový model KONA netradične najprv ako elektromobil, čo je
v súlade s oznámením o stratégii zrýchlenej elektrifikácie z marca 2022, ktorá do roku 2030 prinesie na trh 11 nových elektromobilov Hyundai.

Nový a vylepšený všestranný model Hyundai KONA

„KONA Electric bude hrať popri našich modeloch IONIQ hlavnú úlohu pri posilňovaní vedúcej pozície automobilky Hyundai v oblasti elektromobility. Nový model stavia na skvelej povesti prvej generácie modelu KONA Electric. Je navrhnutý a skonštruovaný tak, aby sa vďaka mnohým výnimočným vlastnostiam predstihol konkurenciu,“ povedal Jaehoon Chang, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Hyundai Motor Company.

Chang dodal: „V automobilke Hyundai nevnímame revolúciu elektromobilov (EV) len ako najnovší trend. Veríme, že je to kľúčový bod nielen pre priemysel, ale aj pre spoločnosť. Dúfame, že prostredníctvom implementácie ekologických riešení mobility, ako sú naše elektromobily, urýchlime prechod na čistú mobilitu a vďaka tomu dosiahneme pokrok pre ľudstvo.“

Vďaka svojmu robustnému, dynamickému dizajnu a nadštandardným rozmerom si úplne nový model KONA zachováva svoj ikonický charakter, podporuje aktívny životný štýl zákazníkov všetkých vekových kategórií a generácií a zároveň prináša nové technológie a funkcie na zvýšenie pohodlia, ktoré poskytujú bezpečný, prepojený a pohodlný zážitok. Medzi vylepšeniami sa nachádzajú napríklad duálne 12,3-palcové panoramatické obrazovky, digitálny kľúč Digital Key 2 Touch, kompletné aktualizácie softvéru Over-the-Air (OTA) a online navigácia Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

KONA Electric urýchľuje víziu elektrifikácie Hyundai

KONA Electric ponúka najlepší dojazd na elektrický pohon v segmente B-SUV (podľa WLTP 490 km) . Dodáva sa aj s dizajnovými prvkami špecifickými pre elektromobily. Vrátane úložného priestoru pod prednou kapotou, aktívnych vzduchových klapiek, vnútorných a vonkajších napájacích konektorov Vehicle-to-Load (V2L), obsahuje aj Head-up Display (HUD), jazdný režim i-PEDAL, inteligentný systém rekuperácie, systém electronic-Active Sound Design (e-ASD) a balík prvkov Eco Package.

Úplne nový model KONA prichádza s pokročilými asistenčnými systémami vodiča (ADAS) SmartSense a s bezpečnostnými systémami vrátane autonómneho riadenia úrovne Level 2, Asistenta predchádzania zrážke vpredu Forward Collision Avoidance Assist (FCA), Monitorovania mŕtveho uhla Blind-spot View Monitor (BVM), Inteligentného parkovacieho asistenta ovládaného na diaľku Remote Smart Parking Assist (RSPA) a Monitorovania stavu vodiča Driver Status Monitor (DSM).

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou KONA má nový model jedinečné proporcie s väčšími rozmermi. Vychádzajúc z verzie EV je jeho aktuálna dĺžka 4 355 mm. Čo je o 175 mm viac ako mala predchádzajúca generácia z roku 2017. Rázvor s hodnotou 2 660 mm je o 60 mm dlhší. Jeho šírka narástla o 25 mm na 1 825 mm a výška pridala 20 mm na 1 575 mm.

Dizajn exteriéru inšpirovaný elektromobilom

V prípade úplne nového modelu KONA sa automobilka Hyundai Motor odklonila od konvenčného vývojového procesu ICE-to-EV. Najprv vozidlo so spaľovacím, potom s elektrickým pohonom a nasledoval proces EV-to-ICE. Výsledkom je futuristický exteriér zameraný na elektromobily, ktorý zvýrazňuje čisté tvary SUV a vytvára robustný a dynamický dojem.

S koeficientom odporu vzduchu len 0,27 vyniká nový model KONA v aerodynamických vlastnostiach bez obetovania štýlu. Medzi aerodynamickou prednou časťou a zadnými dverami, tvarovaným obložením blatníka a parametrickými povrchmi, dodávajú čistým tvarom charakter s dynamickými chrómovými líniami spájajúcimi líniu pásu so zadným spojlerom s integrovaným vysoko umiestneným brzdovým svetlom (HMSL). Verzii s elektrickým pohonom pridávajú jedinečný vzhľad predné svetlomety Pixelated Seamless Horizon Lamp a originálna Pixel grafika. Ikonický dizajn modelu KONA umocňujú živé farby exteriéru inšpirované rôznorodým životným štýlom širokého spektra zákazníkov tohto modelu.

Verzie N Line sa môžu pochváliť čiernymi vonkajšími krytmi spätných zrkadiel, krídlovým spojlerom a voliteľnou čiernou strechou, agresívnejším dizajnom prednej a zadnej časti s nárazníkom v tvare krídel na zdôraznenie nižšieho postoja, dvojitými koncovkami výfukov a striebornými bočnými prahmi.

Priestrannejší a všestrannejší interiér

Na základe väčších rozmerov vozidla a univerzálnej architektúry odvodenej od EV dokázala automobilka Hyundai Motor navrhnúť priestrannejší interiér, ktorý pokryje širšiu škálu potrieb. Predný rad zameraný na vodiča zvýrazňuje plávajúci horizontálny C-Pad s integrovaným dvojitým 12,3-palcovým panoramatickým displejom, ktorý potvrdzuje high-tech charakter modelového radu KONA.

V rámci nového usporiadania sa volič prevodových stupňov premiestnil zo stredovej konzoly za volant, čo vytvára viac úložného priestoru v oblasti otvorenej konzoly. Usporiadanie zdôrazňuje aj väčší a širší interiér modelu KONA, ktorý zároveň poskytuje všestranný a pohodlný priestor pre vodiča a cestujúcich. Tento dojem ešte umocňuje premiestnenie všetkých ovládacích prvkov vodiča do priestoru okolo volantu. Vytvára tak otvorenú konzolu s otočnými držiakmi nápojov. Schopnosti a nové funkcie náladového osvetlenia dokážu vylepšiť online aktualizácie OTA prenášané prostredníctvom mobilnej siete.

Voliteľné relaxačné pohodlné sedadlo v prvom rade vyvára beztiažové rozloženie tlaku tela, čo pomáha zmierniť únavu po jazde. Bezkrivkové lavicové sedadlo v druhom rade zvyšuje pohodli. Poskytuje jednoduchú údržbu a zároveň umožňuje nastavovanie sklonu operadla zadného sedadla vo dvoch stupňoch.

Plne sklopné operadlá zadných sedadiel a zadný batožinový priestor s objemom až 466 litrov (podľa štandardu VDA) uspokoja aj potreby náročných zákazníkov so zvýšeným komfortom nakladania. Nakladanie čohokoľvek, od batožiny až po nákupné tašky, zjednodušuje pohodlné
a prispôsobiteľné veko batožinového priestoru Smart Power Tailgate, ktoré zlepšuje prístup
do batožinového priestoru.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button