Motorizmus

Nemecký finančný regulátor začal sledovať akcie VW

Nemecký regulátor na finančnom trhu BaFin oznámil, že sa začal zaoberať obchodovaním s akciami Volkswagenu po tom, ako dnes zaznamenali nevídaný rast a firma sa nakrátko stala svetovou jednotkou z pohľadu trhovej hodnoty. BaFin však upozornil, že automobilku len monitoruje a oficiálne vyšetrovanie zatiaľ nezačal.
      

Hodnota akcií Volkswagenu dnes vzrástla v priebehu obchodovania vo Frankfurte až o 485,01 eura (14.611,41 Sk), čo znamená rast o 93 %, na 1005,01 eura (30.276,93 Sk). Na krátky čas sa tak automobilka stala najväčšou firmou z pohľadu trhovej hodnoty na svete, keď jej hodnota vzrástla na 296,06 miliardy eur (8,92 bilióna Sk) a prekonala aj hodnotu terajšej svetovej jednotky, energetického giganta Exxon Mobil, ktorý na burze v New Yorku uzatvoril v pondelok na úrovni 343 miliárd USD (8,40 bilióna Sk). Neskôr sa hodnota akcií VW znížila a okolo 14:00 frankfurtského času sa obchodovali za 790 eur (23.799,54 Sk) za akciu.
Prudký pohyb akcií spôsobilo oznámenie jej najväčšieho akcionára Porsche, ktorý v nedeľu informoval, že zvýšil svoj podiel vo Volkswagene na 42,6 % a do konca roka ho plánuje dostať až na 75 %.
Podľa analytikov by však BaFin mal vyšetrovať. "Regulátor by mal určite začať vyšetrovanie," povedal Piers Hillier, analytik WestLB Mellon Asset Management v Londýne. Ako dodal, ak by človek hľadal príklad manipulácie na trhu, tak toto je jeden z najlepších.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button