Motorizmus

Napriek nezáujmu o luxusné autá predaj Maserati v USA rastie

Napriek poklesu záujmu Američanov o drahé a na spotrebu náročné autá sa predaj športových áut Maserati s cenou 115.000 USD (2.216.510 Sk) a spotrebou takmer 20 litrov na 100 kilometrov v USA stále zvyšuje.
 

Predaj Maserati vzrástol v júni tohto roka o 20 % a za prvý polrok medziročne o 16 % na 1353 kusov, informovala spoločnosť pre prieskum trhu s automobilmi Autodata v New Jersey. Naopak, predaj luxusných áut, ako aj automobilov bez rozdielu triedy klesol za prvý polrok o 15, respektíve o 10 %.
Maserati ťaží podľa analytika firmy Iceology z Los Angeles Wesleyho Browna zo svojej pozície "lacnejšieho exotického modelu".
"Ľudia, ktorí majú peniaze, si chcú kúpiť niečo výnimočnejšie ako Mercedes S-Class alebo BMW sedmičkového radu, ktoré stoja v bohatších štvrtiach na každom rohu," povedal Brown. "Maserati je niečo iné už vzhľadom a navyše, nie je také drahé ako Ferrari alebo Lamborghini."
Ferrari, ktoré tiež ako Maserati vyrába automobilka Fiat, stoja viac než 210.000 USD a navyše, na auto sa čaká aj rok. Lamborghini vo vlastníctve nemeckého Volkswagenu zasa stoja od 190.600 USD.
Aj preto predaj Ferrari klesol v júni o 9 % a od začiatku roka o 3,9 %, informovala Autodata. Volkswagen údaje o predaji Lamborghini nevydal.
"K úspechu Maserati na americkom trhu však prispievajú aj nové modely a rozšírená sieť dílerov," reagoval na najnovšie výsledky tejto značky v USA viceprezident sekcie odbytu Fiatu pre Severnú Ameriku Paul Faletti. Ako dodal, tých je dnes 54 oproti 32 pred šiestimi rokmi.
"Našou najväčšou výhodou je, že tieto autá sa bežnému človeku zdajú dvakrát až trikrát drahšie než v skutočnosti sú," dodal Faletti.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button