Motorizmus

Matador investuje do strategického projektu InoBat

Spoločnosť Matador v pondelok ohlásila investíciu do projektu InoBat zaoberajúceho sa výskumom, vývojom a výrobou batérií.

Tento krok pomôže posunúť vpred celý európsky sektor elektromobility a uskladňovania elektrickej energie. Zámerom je vybudovanie výskumného a vývojového centra vrátane výrobnej linky na Slovensku.

Spoločnosť vstúpila do strategického partnerstva v súvislosti s výstavbou výrobnej linky na batérie s výkonom 100 megawatthodín (MWh). Tá sa má začať už v prvej polovici roku 2020. Do konca roku 2021 má poskytnúť vlastné licencované riešenie pre autobatérie. Celková investícia do vývoja spolu s nákladmi na výstavbu výrobnej linky by mala dosiahnuť 100 miliónov eur.

Matador bude pomáhať spoločnosti InoBat Auto počas obdobia výstavby, a to prostredníctvom zapojenia svojich inžinierskych a riadiacich tímov. Tie navrhujú najmodernejšie automatizované linky pre významných hráčov automobilového priemyslu. Aby zohrával projekt ešte silnejšiu strategickú úlohu, počíta sa s následným rozšírením výrobnej kapacity na 10 GWh, ktorá umožní hromadnú sériovú výrobu batérií.

„Desiatky rokov skúseností Matadoru v automobilovom priemysle poskytnú spoločnosti InoBat Auto patentovaný prístup k vývojovému know-how pre našu plánovanú výrobnú linku, ako aj prístup k popredným výrobcom automobilov. Spolu s Matadorom a spoločnosťou Wildcat, ktorá je naším technologickým partnerom v USA, InoBat Auto dopomôže európskemu trhu k nezávislosti na batériách z krajín mimo EÚ. Rovnako tak prispeje aj k transformácii slovenskej ekonomiky z čisto výrobnej na znalostnú,“ uviedol Marián Boček, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ InoBat.

Podľa Martina Keleho, generálneho riaditeľa Matador Group, spoločnosť je inovatívnym dodávateľom riešení v mobilite. Matador sa dlhodobo profiluje a rozvíja najmä ako vývojová skupina, a to v oblasti vývoja časti automobilov, technológií pre automobilový priemysel a komplexných riešení v oblasti Industry 4.0.

Projekt InoBat Auto bol prvýkrát predstavený v júli tohto roku ako spoločné úsilie spoločností InoBat a Wildcat Discovery Technologies. Spolupráca stavia na jedinečnej kombinácii výskumno-vývojového centra spolu s regionálnou exkluzivitou pre InoBat. Súčasťou projektu je výrobná linka. Počíta sa s nepretržitým vývojom vlastných batérií v úzkej kooperácií s výrobcami elektrických vozidiel.

Prečítajte si aj

Back to top button