Motorizmus

MAN eTGE sa dostal na poštovú známku

Elektrický van od MAN Truck & Bus dostal u našich susedov výnimočné ocenenie: Rakúska pošta zvečnila dodávkové vozidlo MAN eTGE na poštovej známke. Motív pripomína, že do flotily rakúskych poštových služieb začiatkom decembra 2020 zaradili 2000. elektrické vozidlo.

Spoločnosť Österreichische Post AG pracuje na tom, aby listy, reklamné zásielky a balíky doručovala bez emisií CO2. Preto tento popredný rakúsky poskytovateľ poštových, kuriérskych a expresných a doručovacích služieb začal medzi prvými do svojej flotily integrovať vozidlá s elektrickým pohonom. Najnovším výsledkom tohto úsilia je už 2000. elektrické vozidlo v charakteristickej žltej livreji, ktoré bolo uvedené do prevádzky vlani začiatkom decembra. A tým vozidlom bol MAN eTGE. Rakúska pošta zaznamenala nový míľnik na ceste k e-mobilite vydaním personalizovanej poštovej známky.

MAN Truck & Bus doposiaľ dodal Rakúskej pošte 25 elektrických vanov. Prvý bol odovzdaný koncom septembra, ďalšie si zákazník prevzal na záver roka. Tieto dodávkové vozidlá s batériovým elektrickým pohonom s objemom nákladného priestoru 10,7 m3, výkonom 100 kW a dojazdom 115 km (podľa metodiky WLTP) budú nasadené do služby v meste Graz a priľahlých oblastiach. V metropole Štajerska bude už od augusta 2021 doručovanie listov, reklamných zásielok a balíkov kompletne zabezpečené elektrickými vozidlami. Štandardná výbava vanu eTGE, ktorý sa obzvlášť dobre hodí do mestského prostredia, ponúka viacero výhod: popri iných prvkoch je súčasťou výbavy aktívny asistent pre jazdu v pruhu, predný a zadný asistent parkovania, monitorovanie prekážok vedľa vozidla, asistent núdzového brzdenia EBA, osvetlenie s technológiou LED, vyspelý navigačný systém MAN Media Van Navigation, zadná kamera a tiež 8-ročná záruka na batérie.

Na konci toho roka Rakúska pošta mala pre distribučné služby k dispozícii doslova armádu 1100 elektrických bicyklov, resp. mopedov a takmer 1000 e-vanov. To znamená, že už dnes je schopná zhruba 80 percent všetkých doručovacích rajónov obslúžiť elektrickými vozidlami a disponuje najväčšou elektrickou flotilou v Rakúsku. Peter Umundum, člen predstavenstva pre zásielky a logistiku v Österreichische Post AG, k tomu dodáva: „V oblasti udržateľnosti sme si vytýčili náročné úlohy. Nielenže od roku 2011 dodávame všetky zásielky spôsobom, ktorý je z hľadiska emisií uhlíka neutrálny, ale do roku 2030 hodláme dosiahnuť nulové emisie CO2. Pre tento cieľ investujeme značné prostriedky do elektrickej mobility a alternatívnych pohonov, nevraviac o úzkej spolupráci s výskumom a patričnými odvetviami priemyslu.“

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button