Motorizmus

Jaguar Land Rover preruší výrobu na deväť dní, stojí aj trnavský Stellantis

Automobilka Jaguar Land Rover preruší na deväť dní výrobu vo svojom závode v Nitre. Dôvodom je nepriaznivá situácia s nedostatkom polovodičových súčiastok. Odstávka výroby by sa mala začať 27. mája a potrvá do 4. júna, potvrdila manažérka Jaguar Land Rover Slovakia pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová. „Rovnako ako ostatní výrobcovia automobilov, aj náš závod v súčasnosti zažíva narušenie dodávateľského reťazca v dôsledku pandémie COVID-19, vrátane globálnej dostupnosti polovodičov, čo má vplyv na naše výrobné plány a schopnosť uspokojiť dopyt po niektorých našich vozidlách,“ povedala Remenárová.

Nitrianska automobilka v dôsledku aktuálnej situácie upravila výrobné plány pre určité modely. „Znamená to, že v našom výrobnom závode v Nitre budeme pracovať v obmedzenej prevádzke, počas ktorej príde k deväťdňovému prerušeniu výroby. Situáciu neustále pozorne sledujeme a dúfame, že sa náš závod čo najskôr vráti k plnej prevádzke. Úzko spolupracujeme s dotknutými dodávateľmi pri riešení vzniknutej situácie a minimalizácii dopadu na objednávky zákazníkov tak, aby sme mohli výrobu čo najskôr obnoviť,“ zhodnotila aktuálny stav Remenárová.

Čipy trápia aj Stellantis

Výroba stojí aj v trnavskej automobilke Stellantis Slovakia a to zatiaľ minimálne do štvrtka 27. mája. Pracovať sa bude iba na niektorých prevádzkach. „Pracovať bude čiastočne lisovňa, zamestnanci vykládky kamiónov podľa inštrukcií nadriadených na logistike a tí zamestnanci výroby a údržby, ktorých budú kontaktovať nadriadení,“ informovala spoločnosť na svojom webe.  Odstávka platí aj pre zamestnancov v administratíve. Na pracovisku budú prítomní len zamestnanci na vyžiadanie nadriadených.

Aj v Trnave je dôvodom odstávky pretrvávajúci výpadok dodávok polovodičových komponentov. Trnavský závod neprodukoval, až na výnimky niektorých prevádzok, od začiatku tohto týždňa, kríza v dodávke komponentov sa v Stellantis Slovakia prejavila už začiatkom mája. Odvtedy priebežne automobilka zastavovala a spúšťala produkciu podľa aktuálnej situácie.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button