Motorizmus

Investor Karkorian po pol roku opúšťa koncern Ford

Pol roka po pozoruhodnom zvýšení svojho podielu v americkom koncerne Ford sa ctižiadostivý investor Kirk Kerkorian vzdáva časti akcií v ňom. Jeho holdingová spoločnosť Tracinda dnes informovala, že ponúka na predaj prvú časť akcií automobilky Ford. Kerkorian mal doteraz v koncerne 5,6-% podiel. Ten však bude postupne klesať a je dosť pravdepodobné, že sa zbaví aj poslednej akcie automobilky.
 

Kerkorian je vlastníkom najväčšieho podielu koncernu, ktorý však namiesto zisku produkuje miliardové straty. Tracinda odôvodnila rozhodnutie predať akcie Forda tým, že sa chce v súvislosti so súčasnou hospodárskou situáciou koncentrovať na iné odvetvia.
Kerkorian bol vlani siedmym najbohatším Američanom. Hodnotu jeho majetku americký časopis Forbes odhadol na 18 miliárd USD (408,26 miliardy SKK). Na jar tohto roka Tracinda kúpila 20 miliónov akcií Forda po 8,50 USD, hoci na trhu sa predávali o dolár lacnejšie. Realizáciou investičného zámeru sa jej podiel v koncerne zvýšil z dovtedajších 100 miliónov na 120 miliónov akcií. Vedenie holdingu koncom apríla vyslovilo presvedčenie, že hodnota Forda pod vedením manažéra Alana Mulallyho bude rásť. Hodnotenie súviselo zrejme s dobrými výsledkami koncernu v poslednom štvrťroku vlaňajška, keď dosiahol mierny zisk, a v 1. štvrťroku tohto roka. Zostrenie finančnej krízy zrejme názory Kerkoriana na vývoj v americkom automobilovom priemysle radikálne zmenilo.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button