Cestná doprava

Fiat – budúcnosť je na ceste

Fiat – budúcnosť je na ceste. Svetová premiéra nových modelov Fiat 600e a Fiat Topolino sa uskutočnila na La Pista 500, slávnej skúšobnej trati na streche budovy historického závodu Lingotto v Turíne. Vystúpil na nej Olivier Francois, CEO Fiat a CMO koncernu Stellantis.

Fiat v deň narodenín pôvodného modelu 500 oslávil svoju úspešnú cestu v uplynulých rokoch premiérou dvoch nových modelov a prezentáciou svojej vízie budúcnosti. Na podujatí v Turíne značka predstavila rozšírenie modelového programu, ktorého stredobodom je Fiat 500e. Ako jeho menší súrodenec figuroval nový Fiat Topolino a ako väčší súrodenec nový Fiat 600e.

Olivier Francois, CEO Fiat a CMO koncernu Stellantis, pri premiére nových modelov povedal: „Budúcnosť značky Fiat je na ceste. Za dva roky sme urobili značku ziskovejšou a globálnejšou ako kedykoľvek predtým. Fiat sa stal značkou číslo jeden koncernu Stellantis podľa počtu predaných automobilov a lídrom na troch veľkých trhoch v troch rozličných regiónoch – v Taliansku, Brazílii a Turecku. Fiat má jasnú rolu: koncentrovať sa na jednoduchosť, laterálne myslenie, hravosť a spoločenskú relevantnosť. To všetko nás robí ešte atraktívnejšími pre Stellantis ako značku, do ktorej sa oplatí výrazne investovať.

Vďaka koncernu Stellantis máme prístup k väčším zdrojom, investíciám a synergiám. Takže Fiat sa má dobre a vracia sa na scénu. V najbližších troch rokoch posunie produktový plán Fiat tam, kam patrí – do pozície lídra, vzoru a milovanej značky. Dnes predstavujeme prvé plody novej éry ,powered by Stellantis‘. Rodinu modelu 500e posilní menší súrodenec Topolino a väčší súrodenec 600e. A s hrdosťou oznamujem, že Fiat predĺžil svoje partnerstvo s organizáciou (RED), pretože veríme, že spoločenská relevancia znamená dbať o planétu a aj o jej obyvateľov.“
Nuž, uvidíme, či sa jeho nadšenie na automobilovom trhu potvrdí.

Prečítajte si aj

Fiat 600e

Fiat 600e je podľa výrobcu „ideálnym riešením pre milovníkov mesta aj outdoorových nadšencov“. S rozmermi 4 171 x 1781 x 1 523 mm a rázvorom 2 562 mm sa radí do segmentu B. Ponúka pritom zaujímavú svetlú výšku 199 mm a batožinový priestor s objemom 360 l. Elektromobil Fiat 600e dostal modernizovanú koncernovú pohonnú jednotku s výkonom 115 kW a krútiacim momentom 260 Nm, vďaka čomu zrýchli z 0 na 100 km/h za 9 s a dosiahne maximálnu rýchlosť 150 km/h. Zdrojom energie je NMC akumulátor s kapacitou 54 kWh.

Modelu Fiat 600e zabezpečí dojazd 409 alebo 406 km (WLTP). Takisto neprekvapí podpora nabíjania max. výkonom 100 kW, nabitie z 20 na 80 % za 27 min. Výbava zahŕňa rôzne moderné asistenčné systémy, ktoré okrem iného umožňujú asistovanú jazdu 2. úrovne. V interiéri je šesť reproduktorov, 7″ digitálny prístrojový panel vodiča, 10,25″ centrálny dotykový displej infotainmentu, má aj podporu bezdrôtových systémov Apple CarPlay a Android Auto či hlasové ovládanie. Cena elektromobilu Fiat 600e začína napríklad v Nemecku na 36 490 €. Spustenie dodávok je naplánované na september tohto roku.

Fiat Topolino

Fiat Topolino je maličký mestský elektromobil s rozmermi 2 535 x 1 400 x 1 530 x 1 730 mm (dĺžka x šírka x výška x rázvor), hmotnosťou 487 kg a batožinovým priestorom s objemom 63 l, ktorý je koncernovým súrodencom modelov Citroën Ami a Opel Rocks-e. O pohon vozidla sa stará elektromotor s výkonom 6 kW, ktorý zabezpečuje maximálnu rýchlosť 45 km/h a zrýchlenie z 0 na 45 km/h za 10 s. Batéria má kapacitu 5,4 kWh, čo v prípade tohto modelu stačí na dojazd 75 km (WMTC). Z bežnej domácej zásuvky sa akumulátor nabije za 4 hod.

Elektromobil Fiat Topolino bude dostupný v dvoch variantoch – „uzatvorenom“ a „otvorenom“ („Dolcevita“ – bez dverí a s otvorenou strechou, ktorú je možné prekryť integrovanou plachtou). V Taliansku sa predáva za cenu od 9 890 €. K prvým zákazníkom dorazí do konca tohto roka.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button