Motorizmus

GM sa možno zadarmo vzdá podielu v Opli výmenou za investície

Americký koncern General Motors (GM) je pripravený darovať kontrolný podiel v nemeckej automobilke Opel tomu, kto sľúbi, že investuje 500 miliónov eur (15,06 miliardy Sk) do novej firmy, ktorá vznikne zlúčením európskych závodov GM. Uviedol to britský denník Financial Times s odvolaním sa dva zdroje oboznámené s týmto plánom.

GM je teda pripravený vzdať sa aj švédskej automobilky Saab, ktorá musela vo februári požiadať o ochranu pred veriteľmi. Americký koncern zaznamenal od roku 2005 stratu v hodnote 82 miliárd USD (52,80 miliardy eur) a koncom minulého roka si musel požičať od vlády 13,4 miliardy USD na prežitie. Potreboval by však ešte 16 miliárd dolárov. Biely dom ale ďalšiu pomoc podmienil reštrukturalizáciou, ktorá by viedla k výraznejšiemu zníženiu nákladov a dlhov, ako GM pôvodne plánoval. Šéf GM Fritz Henderson minulý týždeň potvrdil, že automobilka rokuje s viac ako šiestimi finančnými a priemyselnými skupinami o prevzatí svojej európskej divízie. Podľa FT Commerzbank, ktorá je poradcom amerického koncernu pri predaji Opla, vraj minulý týždeň poslala ponuku nemenovanému subjektu.
Taliansky Fiat a koncern SAIC, ktorý je hlavným partnerom GM v čínskych podnikoch typu joint venture, popreli správy, že majú záujem o kúpu Opla. Nemecká automobilka, ktorá zamestnáva v Nemecku 25.000 ľudí a ďalšie závody má v Belgicku, Poľsku, Británii aj Portugalsku, potrebuje finančnú pomoc vo výške 3,3 miliardy eur (99,42 miliardy Sk), aby udržala pracovné miesta a nemusela zatvoriť svoje továrne. Po krachu Opla by prišlo v Európe o prácu 52.000 ľudí a ohrozilo by to ďalších 250.000 miest v dodávateľských a dílerských firmách.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button