Motorizmus

General Motors chce kúpiť Chrysler

General Motors (GM) sa podľa americkej tlače zaoberá myšlienkou kúpiť konkurenta koncern Chrysler, prípadne sa s ním zlúčiť. O stave rozhovorov sa objavujú protichodné informácie. Denník New York Times dnes píše, že šance na získanie Chrysleru má GM v pomere 50 : 50. Wall Street Journal uvádza, že rozhovory ustrnuli na mŕtvom bode v dôsledku finančnej krízy, ktorá sa vymkla spod kontroly. Údajne by sa však mohli v krátkej budúcnosti rýchlo obnoviť.

Oba automobilové koncerny teraz skúmajú, či by sa cez krízu na americkom automobilovom trhu nedostali spoločne rýchlejšie.
Ak by došlo k začleneniu Chrysleru do General Motors vznikol by na svete s veľkým náskokom najväčší automobilový koncern. Spolu im teraz patrí na americkom trhu 35-% podiel.
Ak by rokovania s GM skončili neúspechom, vlastník Chrysleru, finančný investor Cerberus Capital Management, by sa zrejme orientoval na alianciu Renault a Nissan. Jej šéf Carlos Ghosn sa pred dvoma rokmi usiloval o partnerstvo s General Motors.
Hovorca GM Tony Cervone uviedol, že bez toho, aby sa zmieňoval o posledných špecifických chýroch, vedenie koncernu sa bežne venuje diskusiám s vedeniami iných výrobcov automobilov o spoločných záujmoch. V podobnom duchu sa vyjadrila aj hovorkyňa Chrysleru Lori McTavishová.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button