Motorizmus

Ford Transit a Tourneo dostali verzie Trail a Active

Dôležité fakty z článku
  • Ford predstavil dobrodružné varianty Transit Trail a Active
  • Inteligentný pohon všetkých kolies pre Transit Trail a mechanický samosvorný diferenciál pre Transit Custom Trail zaisťujú zdokonalenú trakciu v náročných pracovných podmienkach
  • Modely Active prinášajú štýl inšpirovaný SUV pre Tourneo Custom s jedinečným interiérom a samosvorným diferenciálom pre súkromných a firemných zákazníkov vyhľadávajúcich dobrodružstvo

Spoločnosť Ford predstavila nové odolné varianty Trail a Active z modelového radu Transit a Tourneo vhodné na jazdu po nespevnených cestách, ktoré možno už teraz objednať, pričom vozidlá budú k dispozícii koncom leta.

Nové modely Transit Trail a Transit Custom Trail boli navrhnuté špeciálne na prácu v náročnejších pracovných prostrediach. Varianty Transit a Transit Custom s pohonom predných kolies majú zdokonalenú trakciu vďaka novému mechanickému samosvornému diferenciálu (mLSD), modely Transit zase získali inteligentný pohon všetkých kolies. Exkluzívne vylepšenia exteriéru a interiéru okrem toho zaisťujú, že verzie Transit Trail a Transit Custom Trail majú výbavu, s ktorou si zákazníci užijú pohodlie a schopnosti aj v náročných podmienkach bez ohrozenia praktických vlastností.

Nové varianty Active modelového radu Tourneo Custom podporujú životný štýl vyznávajúci množstvo aktivít súkromných aj firemných zákazníkov – vo výbave je dodatočné obloženie karosérie a spomínaný príplatkový diferenciál mLSD vylepšujúci trakciu na nespevnených, klzkých alebo mäkkých povrchoch. Exteriér inšpirovaný segmentom SUV zdokonaľuje vizuálnu príťažlivosť a praktické vlastnosti mimo bežných ciest.

Ford Transit Trail (FOTO: Ford)

Trail do každých podmienok

Nové modely Ford Transit Trail a Transit Custom Trail majú robustný nový vzhľad a vylepšené schopnosti, aby podporili majiteľov a prevádzkovateľov, ktorých práca zavedie do náročného terénu mimo bežných ciest

Varianty Trail majú dodatočné čierne obloženie okolo spodnej časti predného a zadného nárazníka a bočné panely. Mimoriadne veľké označenie „Ford“ na matnej čiernej mriežke chladiča dodáva vozidlu odvážny a rozhodný vzhľad, ktorý stelesňuje jeho schopnosť dostať sa kamkoľvek. Dopĺňajú ho jedinečné 16-palcové zliatinové disky kolies a logá „Trail“ na predných dverách. Transit Custom možno vybaviť aj strešnými lištami a schodíkmi, ktoré majú mnohostranné využitie.

Ford Transit Trail a Ford Transit Custom Trail

Ponuka pohonných jednotiek zaisťuje zdokonalenú trakciu v náročných podmienkach. Modely Transit a Transit Custom Trail s pohonom predných kolies sú štandardne vybavené diferenciálom mLSD a Transit Trail je k dispozícii s inteligentným pohonom všetkých kolies, s ktorým je možné s istotou jazdiť aj v náročnejšom teréne a za nepriaznivých poveternostných podmienok.

Samosvorný diferenciál mLSD bol vyvinutý v spolupráci so špecialistami na technológie pohonnej sústavy zo spoločnosti Quaife. Za podmienok s nízkou priľnavosťou automaticky prenáša krútiaci moment motora na koleso s najvyššou trakciou, takže Transit Trail a Transit Custom Trail si poradia s nespevnenými a štrkovými cestami a s členitými alebo náročnými povrchmi. Elektronický stabilizačný systém vozidla bol taktiež prekalibrovaný, aby spolupracoval s mLSD. Rovnaká technológia predtým slúžila na zlepšenie priľnavosti a jazdných vlastností modelov od tímu Ford Performance, vrátane modelov Focus RS, Fiesta ST a Focus ST. Pritom nemá žiadny vplyv na emisie CO2 ani spotrebu paliva.

Ford Transit Custom Trail (FOTO: Ford)

Transit Trail je k dispozícii aj s inteligentným pohonom všetkých kolies pre optimalizovanú trakciu v teréne. Táto technológia vylepšuje základnú konfiguráciu pohonu zadných kolies a na prednú nápravu prenáša až 50 percent krútiaceho momentu motora. Zohľadňuje pri tom aktuálnu priľnavosť a reaguje na meniace sa podmienky na vozovke a zásahy vodiča.

Inteligentnú technológiu pohonu všetkých kolies v modeli Transit Trail podporujú aj ďalšie voliteľné jazdné režimy Slippery a Mud/Rut, ktoré sú navrhnuté tak, aby zdokonalili výkon a zvýšili istotu vodiča v rôznych jazdných situáciách. Možno ich jednoducho zvoliť pomocou ovládača režimov jazdy na prístrojovej doske. Inteligentný pohon všetkých kolies obsahuje aj režim uzávierky pohonu AWD, v ktorom sa rozdelí krútiaci moment v pomere 50 : 50 medzi prednou a zadnou nápravou. Je vhodný pri jazde po povrchu s mimoriadne nízkou priľnavosťou. V porovnaní s ekvivalentnými modelmi s pohonom zadných kolies systém neovplyvňuje objem ani rozmery nákladu, ktorý možno prevážať v modeli Transit Trail.

Ford Tourneo Custom Active

Modely Trail taktiež profitujú zo zdokonaleného interiéru. V štandardnej výbave sú celokožené sedadlá, ktoré prinášajú do kabíny viac luxusu, odolnosti a flexibilitu pri jednoduchom utieraní kabíny. Štandardná klimatizácia zaisťuje pohodlné prostredie bez ohľadu na vonkajšie počasie a vyhrievané čelné sklo Quickclear umožňuje jednoduchý odchod aj v mrazivých podmienkach. Súčasťou štandardnej výbavy sú aj elektricky sklápateľné vonkajšie spätné zrkadlá a automatické svetlá.

Transit Custom Trail je k dispozícii vo verzii Kombi a Van s celkovou hmotnosťou vozidla 3 400 kg a s dvomi rázvormi kolies. Transit Trail ponúka rôzne štýly karosérie a rázvory kolies v kategórii do 3 500 kg, vrátane verzií panel van, double-cab-in-van, kombi, single chassis cab a double chassis cab.

Interiér modelu Transit Custom Acitve (FOTO: Ford)

Všetky modely Transit Trail a Transit Custom Trail sú poháňané moderným 2,0-litrovým vznetovým motorom Ford EcoBlue s výkonom 130 koní, 170 koní a 185 koní. Modely Transit Custom Trail navyše prinášajú efektívne jednotky v podobe elektrifikovaných hnacích sústav s jedinečným 2,0-litrovým hybridným hnacím agregátom EcoBlue Hybrid s výkonom 130 koní, 170 koní a 185 koní. 48-voltová mild hybridná technológia rekuperuje energiu počas spomaľovania, ukladá ju do 48-voltového akumulátora a využíva ju na zníženie spotreby paliva.

Univerzálna verzia Active pre život v prírode

Nové modely Tourneo Custom Active prinášajú robustný štýl SUV a vylepšené praktické vlastnosti s jedinečnými dizajnovými prvkami a prepracovanými technickými špecifikáciami, aby vyhovovali požiadavkám súkromných aj firemných používateľov. Nové modely Active ponúkajú viac priestoru a vyššiu nosnosť, aby umožnili viesť dobrodružný životný štýl. Nasledujú úspech osobných vozidiel Ford Fiesta Active a Focus Active.

Aj interiér je prispôsobený podmienkam, do ktorých je verzia Trail určená (FOTO: Ford)

Označenie Active po celej šírke zadnej časti dopĺňajú označenia Active na oboch blatníkoch. Pre používateľov, ktorí požadujú vylepšené schopnosti v náročnejších jazdných podmienkach, môžu byť modely Tourneo Custom Active vybavené aj diferenciálom mLSD. Všetky modely Active využívajú jedinečnú špecifikáciu interiéru, jedinečné čiastočne kožené čalúnenie sedadiel a dodatočné modré zvýraznenie na prístrojovom paneli.

Konfiguráciu interiéru všestranného modelu Tourneo Custom Active možno ľahko upraviť, aby odrážala požiadavky používateľov. Flexibilné sedadlá možno posúvať, aby si cestujúci užili viac priestoru v kabíne alebo väčší batožinový priestor, ktorý je vo variante s dlhým rázvorom ešte priestrannejší. Sedadlá možno okrem toho aj otočiť a vytvoriť konferenčné sedenie, prípadne ich možno úplne vybrať a zväčšiť batožinový priestor. Upevňovacie body sedadla potom možno použiť na upevnenie interiérových nosičov a bezpečnejšie prevážanie bicyklov.

Predná maska je výrazne inšpirovaná segmentom SUV (FOTO: Ford)

Modelový rad Active je k dispozícii s výkonom a 185 koní. V celom modelovom rade sú k dispozícii automatické a manuálne prevodovky a vo vozidlách s manuálnou prevodovkou je k dispozícii voliteľný samosvorný diferenciál mLSD.

Nové modely Trail a Active obsahujú aj významné vylepšenia, ktoré sa predstavili v modelovom rade Transit, Transit Custom a Tourneo Custom v roku 2019. Prichádzajú s úspornejšími 2,0-litrovými vznetovými motormi EcoBlue a 48-voltovou mild hybridnou pohonnou jednotkou EcoBlue Hybrid spolu s modemom FordPass Connect pre lepšie využívanie vozidla a s novými interiérovými prvkami a technológiami asistencie vodiča.

Zdroj
TASR
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button