Motorizmus

Dolné Sasko bráni svoje právo veta vo Volkswagene

V spore o vplyv vo Volkswagene ministerský predseda Dolného Saska Christian Wulff ostro napadol komisára EÚ pre hospodársku súťaž Charlieho McCreevyho. Ten by sa mal podľa Wulffa viac ako o zákon o Volkswagene radšej starať o to, aby vo svojej domovine, Írsku, získal väčšinu na podporu euroústavy.

Wulff v dnešnom vysielaní nemeckej televíznej stanice ZDF ďalej povedal, že v spore ide o zachovanie vplyvu Dolného Saska v automobilovom koncerne. Spolková krajina má v ňom blokovací menšinový podiel 20 %. Ten chce odstrániť EÚ a Porsche, nový väčšinový majiteľ VW.
"Komisár nemôže vystupovať ako panovník všetkých Prusov," povedal a dodal, že musí prijať ako fakt to, že "bude existovať niekoľko zákonov", do ktorých Brusel nebude mať čo hovoriť.
Veto Dolného Saska vo Volkswagene je dôležité aj preto, aby sa zabránilo tomu, že Porsche preloží centrálu VW z Wolfsburgu do Stuttgartu. Wulff vyslovil názor, že široké rozptýlenie akciového kapitálu VW mu "doteraz prospieva" a "táto tradícia sa bude brániť".

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button