Motorizmus

Ceny palív a štrajk môžu znížiť príjmy Lufthansy

Rastúce ceny palív a možný pokles dopytu s veľkou pravdepodobnosťou znížia príjmy nemeckého leteckého prepravcu Lufthansa v kľúčovej divízii osobnej dopravy. Informovala o tom dnes Lufthansa.    
 

Rezervácie leteniek sú zatiaľ stabilné, no podľa Lufthansy finančná kríza a rast cien surovín by mohli ovplyvniť dopravu v nasledujúcich mesiacoch. Aerolinky očakávajú, že náklady na nákup pohonných látok dosiahnu tento rok 5,56 miliardy eur (167,50 miliardy Sk), zatiaľ čo v minulom roku zaplatila Lufthansa za letecký benzín 3,86 miliardy eur (116,29 miliardy Sk).
"Nie je vylúčené, že vývoj v ekonomike zníži dopyt po leteckej doprave v druhom polroku," informovala spoločnosť. "Ak ceny ropy ostanú na súčasnej vysokej úrovni, treba počítať s tým, že napriek rastu tržieb segment osobnej dopravy nebude schopný zopakovať výsledky z minulého roka."
Do výsledkov by okrem toho mohol zasiahnuť aj pokračujúci štrajk palubného a pozemného personálu a nedávny štrajk pilotov, ktorý zrušil 900 letov.    
Spoločnosť by chcela dosiahnuť tento rok rovnaký prevádzkový zisk ako vlani, teda na úrovni 1,38 miliardy eur (41,57 miliardy Sk). Firma vychádza z polročných výsledkov prevádzkového zisku, ktoré oznámila dnes. Za šesť mesiacov tohto roka vzrástol tento ukazovateľ medziročne o 45 % na 705 miliónov eur (21,24 miliardy Sk).       
Niektorí analytici sú však skeptickí. Ako informovala skupina analytikov z nemeckej Commerzbank, sú presvedčení, že tento cieľ je až príliš ambiciózny a nevylučujú v posledných mesiacoch roka určitú revíziu.

Zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button