Motorizmus

Automobilky znižujú výrobu na európskom trhu

Európske aj americké automobilky hromadne obmedzujú v dôsledku krízy výrobu na európskom trhu. General Motors už na dva týždne (do 13. októbra) zatvoril továreň svojej firmy Opel v Bochumi, kde sa vyrábajú modely Opel Zafira a Astra a od 13. októbra na tri týždne zatvára továreň v Eisenachu, kde montuje nový model Corsa. Najnovšie rokuje o zrušení nočných zmien na obdobie jedného roka v španielskej Zaragoze.

Na podobné kroky sa pripravuje aj konkurenčný Ford. Firma podľa hovorcu plánuje obmedziť produkciu v továrni v nemeckom meste Saarlouis a tento mesiac prepustí 204 zamestnancov, ktorí boli prijatí na dobu určitú a mali pôvodne pracovať v továrni do konca roka. Hovorca zatiaľ neuviedol o koľko plánuje znižovať firma produkciu v továrňach vyrábajúcich modely Focus, C-Max a Kuga.  
Najnovšie kroky viacerých automobiliek nasledovali po nie príliš pozitívnych informáciách na minulotýždňovom autosalóne v Paríži. "Prvý polrok 2009 bude určite slabý," povedal prevádzkový riaditeľ GM Fritz Henderson s tým, že v najbližších 12 až 24 mesiacoch počítajú s oslabovaním ekonomík a trhov tak v USA, ako aj v Európe.  
Aj prémiová divízia nemeckého Daimleru, Mercedes-Benz a tiež BMW a divízie Volkswagenu Škoda a Seat oznámili znižovanie produkcie v dôsledku poklesu dopytu na trhoch. 
Automobilky sa pripravujú na ťažké časy, reagujúc na stále horšie prognózy ekonómov o vývoji hospodárstva v eurozóne a postupné prelievanie finančnej krízy na automobilový trh. 
"Znižovanie produkcie je logickou reakciou na slabšie vyhliadky, ktoré sa očakávajú vo 4. štvrťroku," povedal analytik pre automobilový trh Albrecht Denninghoff z BHF-Bank. Podľa neho dopyt po autách v Európe klesne vo 4. štvrťroku medziročne o 7 až 10 %. "Pokles ropy v poslednom období je síce určitou podporou pre výrobcov, no na druhej strane potvrdzuje, že celkový dopyt bude slabý," dodal Denninghoff.   
Podľa združenia európskych výrobcov áut ACEA klesol predaj osobných áut v auguste medziročne o 15 %, pod čo sa najväčšou mierou podpísali nižšie výdavky spotrebiteľov, ktorí v situácii šíriacej sa krízy obmedzujú kúpu náročnejších produktov.
Nemecký časopis Automobilwoche cez víkend napísal, že Mercedes-Benz chce znížiť výrobu do konca roka o ďalších 35.000 áut, pričom to urobí tak, že predĺži zamestnancom vianočné sviatky. Mercedes na informácie časopisu nereagoval. Materská firma Daimler ešte v auguste oznámila, že produkciu zníži tento rok o 45.000 áut, a to zrušením niektorých zmien vo väčšine tovární.
Škoda Auto, ktorá je súčasťou Volkswagenu, v pondelok informovala, že pre slabý dopyt v Európe zastaví posledný októbrový týždeň výrobu. Zastavenie výroby zníži jej produkciu o 13.000 áut. 
Aj francúzske automobilky a výrobcovia pneumatík obmedzujú produkciu. PSA Peugeot Citroën koncom septembra informoval, že zhruba v novembri obmedzí produkciu v továrni v Mulhouse, kde sa montujú modely Peugeot 206, Peugeot 308 a Citroën C4.
Renault v júli oznámil zníženie produkčného cieľa pre tento rok z 3,3 milióna na 3 milióny áut a výrobca pneumatík Michelin zasa od leta obmedzil produkciu v európskych aj amerických továrňach v priemere o 10 %.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button