Motorizmus

Automobilka Kia obnoví výrobu, po Veľkej noci prejde na dvojzmennú prevádzku

Spoločnosť Kia Motors Slovakia (KMS) obnoví výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 6. apríla. Po Veľkej noci prejde z trojzmennej na dvojzmennú prevádzku, ktorá bude trvať do konca apríla. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Výrobu obnovia za prísnych hygienických preventívnych opatrení podľa odporúčaní krízového štábu SR a regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Do štvrtka 9. apríla budeme vyrábať v štandardnom trojzmennom režime. Po Veľkej noci prejdeme na dvojzmennú prevádzku (ranná a popoludňajšia). Situácia na svetových trhoch sa každým dňom mení a KMS ju pozorne sleduje. Ak príde k obmedzeniam, či už z pohľadu dopytu alebo dodávok materiálu alebo iných nepredvídateľných situácií, sme pripravení na to reagovať,“ uviedla KMS.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí.

Vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,4 milióna vozidiel a 5 miliónov motorov.

Volkswagen predĺžil odstávku výroby v nemeckých závodoch do 19. apríla
Volkswagen predĺžil odstávku výroby vo svojich nemeckých závodoch o ďalších 10 dní. Aktuálne počíta s obnovením produkcie 19. apríla, uviedla v utorok automobilka. Je to už druhé predĺženie odstávky výroby. Volkswagen už minulý týždeň vo štvrtok 26. marca posunul koniec odstávky vtedy o štyri dni do 9. apríla.

Automobilka takisto signalizovala, že zníži pracovný čas desiatok tisícov svojich zamestnancov. Volkswagen sa podobne ako ďalší výrobcovia v automobilovom sektore musia aktuálne vyrovnávať s prepadom dopytu a narušením dodávateľských reťazcov. Takisto bude musieť v prípade opätovného spustenia výroby implementovať prísnejšie hygienické štandardy.

Suzuki v maďarskom Ostrihome predĺžila pozastavenie výroby
Výrobný závod japonskej automobilky Suzuki v severomaďarskom Ostrihome pre riziko šírenia nového druhu koronavírusu predĺžil pozastavenie výroby o ďalšie dva týždne. Hovorkyňa spoločnosti Magyar Suzuki Zrt. Zsuzsanna Bonnárová-Csonková uviedla, že podnik 3200 zamestnancom zabezpečí mzdu v kombinácii s presunutím pracovného času, domácou prácou, prípadne s platenou dovolenkou.

Spoločnosť podľa jej slov pracuje na tom, aby v nadchádzajúcich dvoch týždňoch vytvorila podmienky na bezpečné obnovenie výroby. Magyar Suzuki Zrt. 21. marca vyhlásil, že prepúšťa 600 prenajatých pracovníkov a že od 23. marca do 3. apríla pozastavuje výrobu automobilov.

Ostrihomský Suzuki v rámci prvých opatrení tiež oznámil, že pozastavuje autobusový dovoz svojich pracovníkov zo Slovenska. V Maďarsku pre vzniknutú epidemiologickú situáciu zastavili v marci výrobu automobilov a motorov aj spoločnosti Audi v Győri, Opel v Szentgothárde či Mercedes v Kecskeméte.

Zdroj
TASR
Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button