Motorizmus

Americká vláda vraj nariadila GM, aby sa pripravil na bankrot

Americké ministerstvo financií vraj nariadilo automobilke General Motors (GM), aby do 1. júna pripravila podklady na vyhlásenie bankrotu. A to aj napriek názoru koncernu, že sa dokáže zreštrukturalizovať bez žiadosti o ochranu pred veriteľmi. V pondelok (13.4.) o tom informoval denník New York Times s odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánmi ministerstva.

Členovia Obamovho tímu (task force), ktorý má na starosti záchranu automobilového priemyslu, strávili minulý týždeň stretnutiami a telefonickými konferenciami s predstaviteľmi GM a ich poradcami. Tento týždeň by rozhovory mali pokračovať. Cieľom je vraj príprava na rýchly bankrot v prípade, že sa koncern nedokáže dohodnúť s majiteľmi dlhopisov, aby vymenili svoje pohľadávky v hodnote asi 28 miliárd USD (21,10 miliardy eur) za akcie GM. Automobilka sa musí dohodnúť tiež s odborovou organizáciou United Automobile Workers (UAW), ktorá ako podmienku rokovaní požaduje ústupky od majiteľov dlhopisov. Koncern už od vlády dostal úvery v hodnote 13,4 miliardy USD a teraz žiada ďalších 16,6 miliardy USD. Prezident Barack Obama koncom marca odmietol poskytnúť ďalšie peniaze GM rovnako ako Chrysleru. Vyhlásil, že ani jedna automobilka nenavrhla tak razantné zmeny, ktoré by boli dostatočným argumentom udeliť im ďalšiu štátnu pomoc. Dal im však poslednú šancu na nevyhnutnú reštrukturalizáciu. Od veriteľov a odborárov zasa požaduje "bolestivé ústupky" ako cenu za prežitie automobiliek. Obama vyhlásil, že existencia automobiliek "nemôže závisieť na nekonečnom prísune dolárov daňových poplatníkov. Tieto spoločnosti a celý sektor, musia stáť na vlastných nohách, nesmú sa spoliehať na ochranu štátu."
Jedným z plánov ministerstva financií je vytvorenie novej spoločnosti, ktorá by takmer okamžite po vyhlásení bankrotu kúpila životaschopné časti GM. "Zlé" časti, vrátane nechcených značiek, tovární a záväzkov týkajúcich sa zdravotného poistenia, by zostali v pôvodnej spoločnosti, ktorú potom bude možné likvidovať niekoľko rokov. Predstavitelia ministerstva vraj uvažujú o tom, že "dobrý GM" vystúpi spod ochrany pred veriteľmi už dva týždne po jej získaní. Od vlády by mal získať 5 až 7 miliárd USD. Šéf Fritz Henderson, ktorý prevzal vedenie automobilky po Rickovi Wagonerovi, jasne signalizoval, že koncern vyhlási bankrot, ak sa nedohodne s majiteľmi dlhopisov a odbormi do 1. júna. Henderson na rozdiel od Wagonera, ktorý do posledného dňa na čele GM bankrot odmietal, určil tím spolupracujúci s právnymi a vládnymi poradcami na príprave prípadnej žiadosti o ochranu pred veriteľmi. "Ak sa budeme musieť uchýliť k bankrotu, potom to urobíme rýchlo," povedal začiatkom apríla v rozhovore pre britský denník Financial Times. Podobné slová použil aj v rozhovore pre Canadian Broadcasting Corporation. Henderson teda vyslal jasnú správu majiteľom dlhopisov a odborárom, aby ustúpili. Tiež však trvá na tom, že jeho prioritou je reštrukturalizácia GM bez bankrotu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button