Motorizmus

Ambície spoločnosti Volvo Cars v oblasti udržateľného rozvoja ocenené na odovzdávaní cien Plastics Recycling Awards Europe

Spoločnosť Volvo Cars bola ocenená za svoje ambície v oblasti udržateľného rozvoja na výročnom odovzdávaní cien Plastics Recycling Awards Europe, kde získala prestížne ocenenie za špeciálnu verziu svojho plug-in hybridného SUV XC60 T8 Twin Engine, ktoré obsahuje vysokú mieru recyklovaných plastov.

Vozidlo získalo inauguračnú cenu v kategórii Automobilový, elektrotechnický alebo elektronický produkt roka, ktorá bola vyhlásená na mimoriadnom ceremoniáli v Amsterdame.

Spoločnosť v snahe demonštrovať životaschopnosť svojich ambícií v oblasti využívania recyklovaných plastov minulý rok predstavila špeciálnu verziu svojho plug-in hybridného SUV XC60 T8 Twin Engine, ktorá vyzerá úplne rovnako ako existujúci model, no viaceré jej plastové komponenty nahradili ekvivalenty s obsahom recyklovaných materiálov.

Vozidlo symbolizuje ambiciózne úsilie spoločnosti Volvo Cars, aby od roku 2025 bolo minimálne 25 percent plastov, ktoré sa použijú v každom jej novo uvedenom automobile, z recyklovaného materiálu. Ide o najprogresívnejšie vyhlásenie o používaní recyklovaných plastov zo strany akéhokoľvek výrobcu prémiových automobilov a podčiarkuje odhodlanie spoločnosti Volvo Cars znižovať svoj vplyv na životné prostredie ako aj výraznejšie kruhový prístup k vývoju automobilov.

Napríklad interiér vozidla má tunelovú konzolu vyrobenú z obnoviteľných vlákien a plastov z vyradených rybárskych sietí a námorných lán. Na podlahe vozidla sú koberčeky s obsahom vlákien vyrobených z plastových fliaš PET a zmesi recyklovanej bavlny z odrezkov od výrobcov odevov. Vlákna z plastových fliaš PET sa použili aj na sedadlách. Na výrobu zvukotesného materiálu pod kapotou vozidla sa použili použité sedadlá zo starých automobilov Volvo.

„Ak to myslíme vážne s minimalizáciou globálnej stopy nášho priemyslu, musíme byť efektívnejší v používaní aj opätovnom používaní materiálov,“ povedala hlavná viceprezidentka pre verejné obstarávanie Martina Buchhauser. „Spoločnosť Volvo Cars je odhodlaná podieľať sa na tomto prechode a dôležitým prvkom tejto ambície je rozsiahlejšie používanie recyklovaných plastov v našich automobiloch.“

Demo vozidlo XC60 je zároveň súčasťou výzvy, ktorú spoločnosť Volvo Cars adresovala dodávateľom pre automobilový priemysel, aby s výrobcami automobilov užšie spolupracovali na vývoji novej generácie čo najudržateľnejších komponentov. Ak chce automobilka realizovať svoje ambície v tejto oblasti, bude nevyhnutná väčšia dostupnosť recyklovaných plastov, a spoločnosť Volvo Cars dostala zo strany svojej dodávateľskej základne už množstvo pozitívnych reakcií.

Spoločnosť Volvo Cars ohlásila ústredný bod svojho záväzku znižovať environmentálny vplyv svojich výrobkov a operácií v roku 2017, keď sa ako prvá v odvetví zaviazala, že všetky nové vozidlá, ktoré uvedie na trh od roku 2019, budú elektrifikované. Odvtedy túto stratégiu ešte posilnila vyhlásením, že jej cieľom je dosiahnuť stav, aby do roku 2025 tvorili plnoelektrické vozidlá 50 percent jej celosvetového predaja.

Spoločnosť Volvo sa tiež usiluje o to, aby jej výrobné operácie boli do roku 2025 neutrálne z hľadiska klímy. V roku 2018 sa jej závod na výrobu motorov vo švédskom meste Skövde stal prvým klimaticky neutrálnym zariadením v rámci jej celosvetovej výrobnej siete a v tom istom roku predstavila aj inštaláciu solárnych panelov na svojej továrni v meste Ghent. Minulý mesiac spoločnosť oznámila plány na zriadenie úplne novej lakovne vo svojom švédskom závode Torslanda, čo povedie k predpokladanému zníženiu emisií a spotreby energie v lakovni najmenej o tretinu.

Spoločnosť Volvo Cars je okrem riešenia spotreby energie a emisií odhodlaná používať vo svojich prevádzkach aj menej plastov. Momentálne pracuje na odstraňovaní plastov na jedno použitie zo všetkých svojich kancelárií, jedální a akcií vo svete, pričom tento proces chce ukončiť do konca roka 2019. Predmety ako poháre, príbory a nádoby na potraviny nahradí udržateľnejšími, biologicky rozložiteľnými alternatívami z dreva, papiera a buničiny.

 

Prečítajte si aj

Back to top button