Letecká doprava

Záchrana Alitalie je opäť ohrozená

Plán na záchranu talianskej leteckej spoločnosti Alitalia je opäť v ohrození. Skupina talianskych investorov CAI, ktorá predložila záchranný plán a snaží so o prevzatie aerolínií, v noci na dnes prerušila rokovania s 9 odborovými organizáciami združujúcimi zamestnancov Alitalie. Príčinou je nepružný prístup odborov k modelu pracovných zmlúv pre pracovníkov novej Alitalie, ktorý predložila CAI. Dnes o tom informovali talianske médiá.
      

Nezhody sú podľa médií natoľko vážne, že môžu ohroziť celý záchranný plán. Hlavný sporný bod sa vraj týka garancií dôchodkov, ktoré požadujú odbory. Zatiaľ nie je jasné, aká je možnosť obnovenia rokovaní. Isté je iba to, že dohoda s odbormi je nevyhnutnou podmienkou pre CAI, aby mohla správcovi Alitalie, ktorá fakticky skrachovala, Augustovi Fantozzimu predložiť záväznú ponuku na kúpu spoločnosti.
Okrem toho, stále sa hľadá zahraničný partner pre novú Alitaliu. Francúzsko-holandské aerolínie Air France-KLM, ako aj nemecká Lufthansa, ktorá sa v súčasnosti pokúša o vstup do Austrian Airlines (AUA), rokujú s CAI. Zahraničný  partner by mal v novej spoločnosti získať 20-% podiel. Na budúci týždeň budú s CAI rokovať aj manažéri British Airways. Briti majú záujem o spoluprácu s novou Alitaliou, ale nechcú v nej kúpiť žiaden podiel.
Akcionári CAI sa v utorok dohodli na navýšení kapitálu o 1,1 miliardy eur (33,14 miliardy Sk) na kúpu stále štátnej Alitalie. Okrem toho bola schválená premena Alitalie na akciovú spoločnosť.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button