Letecká doprava

Veritelia naháňajú SkyEurope

Večne stratové aerolínie SkyEurope začínajú mať veľké problémy so svojimi dlhmi, ktoré si narobili. Informuje o tom český denník MF Dnes.

Proti SkyEurope prvýkrát v histórii verejne vystúpili aj doteraz lojálni zamestnanci. Tým dlhujú aerolínie v niektorých prípadoch aj 750.000 Kč (27.968 eur). "Už takmer nerátame s tým, že peniaze dostaneme. Skôr nám ide o to, aby tie informácie dostala verejnosť," povedal bývalý pilot SkyEurope Jan Veselý. Ľuďom, ktorí vo firme strávili niekoľko rokov, prekáža predovšetkým to, že aerolínie im neustále sľubovali zlepšenie, toho sa však nedočkali. Trpezlivosť prešla aj obchodných partnerov. Spoločnosť Beyond Interactive vydala v MF Dnes inzerát, ktorým hľadá ďalších veriteľov na postup proti firme. "Prihlásilo sa asi 20 firiem a jednotlivcov," povedal finančný riaditeľ Aleš Kohout. SkyEurope im podľa neho dlhuje asi 10 miliónov Kč za reklamné kampane. Peniaze chcú spoločne vymáhať súdnou cestou. Musia však postupovať podľa slovenských zákonov. "Bude to zložitejšie, musíme mať notársky uznanú pohľadávku alebo uznaný rozsudok," dodal Kohout. Šéf SkyEurope Jason Bitter dlhy voči zamestnancom pripustil. "Neplatenie nie je náš zámer, zháňame peniaze," povedal pre denník. Firma už niekoľko rokov márne hľadá investora a tlačí pred sebou čoraz väčšiu stratu i dlhy. "S niektorými investormi stále rokujeme," dodal Bitter.
SkyEurope sú v kríze už niekoľko rokov. V septembri minulého roku sa však dostali do najväčších problémov. Začali sa oneskorovať výplaty, ľuďom navrhli dočasné zníženie platov o 50 % na dva mesiace. Piloti a palubní sprievodcovia prestali dostávať diéty. Letuškám pritom diéty tvoria tretinu mesačného príjmu. Aerolínie však majú problémy aj s platením za pohonné látky a poplatky. Napríklad u Riadenia leteckej prevádzky majú splátkový kalendár. "Do niektorých destinácií sme museli voziť hotovosť, aby sme zaplatili palivo a odbavenie, na faktúry nám nechceli dávať," dodal pilot Václav Tuček. Firma nikdy nevytvorila zisk, napísal denník. Prežila aj januárové zhabanie lietadiel a napriek tomu stále lieta. "Aj napriek zlým správam nám stúpol počet rezervácií," povedal Bitter. Za ostatný polrok vybrala firma dopredu na zatiaľ nevyužité letenky 32 miliónov eur (964,03 milióna Sk), jej celkové záväzky sú však 141 miliónov eur (4,25 miliardy Sk). Dvojka medzi pravidelnými prepravcami na ruzynskom letisku má dlhy aj na Slovensku, napríklad viac ako 2 milióny eur (60,25 milióna Sk) za sociálne poistenie. Vlastný majetok firmy je už takmer mínus 100 miliónov eur (3,01 miliardy Sk). Ich hlavný akcionár požičal firme 25 miliónov USD (17,60 milióna Sk) a ďalších 1,5 milióna pridal tento rok v marci.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button