Letecká doprava

SkyEurope zápasí s finančnými problémami

Hlavný akcionár SkyEurope sa nechystá stiahnuť zo spoločnosti. Vo štvrtok to pre agentúru Reuters povedal šéf nízkonákladových aerolínií Jason Bitter. Týmto spôsobom reagoval na správu rakúskeho denníka Kurier, že finančná skupina York Global Finance, ktorá vlastní v SkyEurope takmer 30 %, sa chystá spoločnosť opustiť.

"Nevieme o žiadnom signáli, že by nás chcel York opustiť," uviedol Bitter. "Prečo by nám dával úver 10 miliónov eur (301,26 milióna Sk) a potom by sa niekoľko týždňov potom stiahol? To nedáva zmysel." Aerolínie najali ako poradcu americkú banku Rothschild, s ktorou spolupracujú na riešení svojich problémov. "Neboli najatí na likvidáciu spoločnosti. Angažovali sme ich, aby nám pomohli nájsť primeranú štruktúru," povedal Bitter bez uvedenia detailov. SkyEurope dúfa, že dokáže nájsť spoločne s bankou Rothchild riešenie v priebehu najbližších 30 dní.
V 3. kvartáli zaznamenali aerolínie čistú stratu 16,8 milióna eur (506,1 milióna Sk) pri tržbách 67,9 milióna eur (2,05 miliardy Sk). Na otázku, či má spoločnosť finančné problémy, Bitter odpovedal slovami: "Máme nejaké problémy, riešime ich." Tvrdí, že veľkú časť tržieb aerolínií zadržiavala spoločnosť, ktorá spracováva finančné transakcie vykonané platobnými kartami. Dodal, že SkyEurope sa nechystá požiadať o ochranu pred veriteľmi.
Podľa rakúskeho denníka Kurier zápasí SkyEurope s veľkými finančnými problémami. Nemá totiž prakticky žiadnu hotovosť. Pred nedávnom meškal niekoľko hodín štart dvoch lietadiel SkyEurope odlietajúcich z Británie, kým spoločnosť vyplatila letiskové poplatky. Ani viedenskému letisku neplatí SkyEurope načas. Posledný účet na 1 milión eur (30,13 milióna Sk) bol vyrovnaný oneskorene a až potom, keď peniaze na účet spoločnosti poslala finančná skupina York Global Finance.
Ďalším signálom finančných problémov sú posledné zľavy na letenky, ktoré spoločnosť ponúka za smiešne ceny, aby získala likvidné prostriedky. Okrem toho, aerolínie už teraz ponúkajú letenky na leto 2009. Kurier tvrdí, že v súčasnosti sú pre SkyEurope stratové lety do všetkých destinácií.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button