Letecká doprava

Ryanair vykázal za 1. polrok nulový rast zisku, dodávka 737 MAX sa opäť odkladá

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair oznámila za 1. polrok nulový rast zisku, čo ovplyvnilo viacero faktorov, medzi nimi slabší dopyt na britskom trhu, ktorý mal podiel na nižších cenách leteniek, vyššie náklady na palivá či tvrdá konkurencia v Európe.

Aerolínie zároveň uviedli, že dodávka lietadiel 737 MAX sa začne realizovať najskôr v marci budúceho roka, čo sa nepriaznivo odrazí na počte cestujúcich.
Ryanair informoval, že zisk po zdanení dosiahol za prvých šesť mesiacov súčasného obchodného roka, to znamená od apríla do konca septembra, 1,15 miliardy eur. To je rovnaký zisk ako v 1. polroku 2018/2019. Podľa firmy sa priemerná cena leteniek znížila o 5 %, a to „v dôsledku slabšieho dopytu na britskom trhu a nadmernej prepravnej kapacity v Nemecku a Rakúsku“.

Tržby však vzrástli o 11 % na 5,39 miliardy eur. Výsledky by boli lepšie, ak by spoločnosť nezaťažil rast nákladov na palivá. Tie sa zvýšili o 22 % na 1,59 miliardy eur a nahor išli aj náklady na zamestnancov.

Ryanair zároveň zverejnil odhad zisku na celý rok 2019/2020, pričom upozornil, že vyhliadky do veľkej miery ovplyvňuje neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie. Brexit bol v posledných dňoch opäť odložený, z 31. októbra na koniec januára.

Spoločnosť upravila vyhliadky zisku, pričom zúžila predpokladané pásmo, v akom by sa zisk mohol pohybovať. Zatiaľ čo aerolínie pôvodne očakávali, že celoročný zisk by mohol dosiahnuť od 750 miliónov do 950 miliónov eur, teraz počíta so ziskom v pásme od 800 miliónov do 900 miliónov eur.

Firma okrem toho uviedla, že dodávku prvého Boeingu 737 MAX očakáva najskôr v marci, možno v apríli 2020. To je minimálne o dva mesiace neskôr, než uvádzala v predchádzajúcej, júlovej prognóze. Vtedy ešte počítala s prvou dodávkou v januári.

Ryanair tak znížil odhadovaný počet lietadiel 737 MAX, s ktorými bude lietať v lete budúceho roka, na 20, zatiaľ čo v júli očakával, že v lete bude na prepravu cestujúcich využívať 30 lietadiel. Šéf Ryanairu Michael O’Leary zároveň nevylúčil, že dodávka sa môže oneskoriť ešte viac.

Firma predpokladá, že v dôsledku týchto udalostí dosiahne rast počtu pasažierov v budúcom obchodnom roku najnižšiu úroveň za sedem rokov. Očakáva, že v obchodnom roku 2020/2021 dosiahne počet prepravených pasažierov 157 miliónov v porovnaní so 153 miliónmi očakávanými v tomto obchodnom roku. To predstavuje rast iba o 2,6 %. Pôvodne spoločnosť očakávala, že v nasledujúcom obchodnom roku prepraví okolo 162 miliónov cestujúcich.

Prečítajte si aj

Back to top button