Letecká doprava

Ryanair vyhral spor o štátnu pomoc pre aerolínie Condor

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair predbežne uspela v spore o štátnu pomoc pre konkurenčné aerolínie Condor. Tie podporu získali od nemeckej vlády minulý rok.

Všeobecný súd Európskej únie v stredu anuloval rozhodnutie Európskej komisie z minulého roka, ktorým schválila pomoc Berlína pre aerolínie zasiahnuté pandémiou nového koronavírusu, uviedla agentúra DPA. Pomoc spočívala v dvoch úveroch v celkovej hodnote 550 miliónov eur.

Podľa súdu Európska komisia neposkytla dostatok dôvodov, prečo vyplatenie peňazí schválila. Dôsledky verdiktu súdu vrátane vrátenia štátnej pomoci sa však odkladajú do obdobia, než EK zverejní nové rozhodnutie. To fakticky znamená, že Všeobecný súd EÚ poskytol Európskej komisii možnosť vydať nové a presnejšie rozhodnutie.

Ryanair podal v súvislosti s rozhodnutiami Európskej komisie o štátnej pomoci viacero žalôb, v ktorých uvádza, že štátna pomoc v mnohých krajinách Európskej únie pre tamojšie letecké spoločnosti narúša konkurenčné prostredie na európskom trhu.

V niektorých prípadoch sa írskym aerolíniám podarilo na súde prvej inštancie uspieť, napríklad v spore o štátnu pomoc pre holandskú spoločnosť KLM či portugalskú TAP. V iných však prehrali, čo je prípad žaloby za štátnu pomoc pre škandinávsku spoločnosť SAS a fínsky Finnair.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button