Letecká doprava

Ryanair odštartoval rok úspešne

Ryanair odštartoval rok úspešne. Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair úspešne vstúpila do nového roka, keď v prvom mesiaci zaznamenala rekordný počet pasažierov.

Aerolínie tak smerujú k splneniu svojej prognózy, podľa ktorej by rekordný počet cestujúcich mali prepraviť aj za celý obchodný rok. Ryanair, najväčšia letecká spoločnosť v Európe z pohľadu počtu cestujúcich, oznámila za január 11,8 milióna prepravených pasažierov. V porovnaní s decembrom to znamená zvýšenie zhruba o 300 000. Výsledok znamená najlepší január v celej histórii sledovania údajov a zároveň prvé zvýšenie počtu prepravených cestujúcich medzi týmito mesiacmi minimálne za desaťročie.

Predchádzajúci januárový rekord zaznamenala spoločnosť v roku 2020, keď prepravila 10,8 milióna cestujúcich. Aerolínie už začiatkom tohto týždňa oznámili výsledky za 3. kvartál obchodného roka 2022/2023, čo predstavuje obdobie od októbra do konca decembra. V ňom sa Ryanair vrátil po stratovom 3. kvartáli predchádzajúceho obchodného roka k zisku.

Ryanair odštartoval rok úspešne

Za október až koniec decembra zaznamenala firma čistý zisk 202,1 milióna eur. Na porovnanie, v rovnakom období obchodného roka 2021/2022 vykázala stratu 95,8 milióna eur. Tržby medziročne vzrástli o 57 % na 2,31 miliardy eur, keď spoločnosť prepravila 38,4 milióna cestujúcich. To je o 24 % viac než za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka a nový rekord. Za celý obchodný rok 2022/2023 Ryanair očakáva, že prepraví 168 miliónov cestujúcich, čo by predstavovalo rovnako nový rekord. Ten pôvodný dosiahol 149 miliónov prepravených pasažierov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button