Letecká doprava

Pandémia stiahla Ryanair v minulom roku do miliardovej straty

Írska letecká spoločnosť Ryanair sa za minulý obchodný rok prepadla do vysokej straty, keď cestovné obmedzenia v dôsledku pandémie nového koronavírusu prinútili aerolínie zrušiť viac než 80 % letov. Spoločnosť však zároveň uviedla, že trh sa postupne zotavuje.

Ako informovala agentúra AFP, najväčšie nízkonákladové aerolínie v Európe zaznamenali za obchodný rok 2020/2021, ktorý sa skončil v marci, čistú stratu 1 miliardu eur. Na porovnanie, v predchádzajúcom obchodnom roku dosiahla spoločnosť zisk na úrovni 649 miliónov eur.

Upravená strata dosiahla 815 miliónov eur. Na druhej strane, firma v tomto ukazovateli prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali so stratou až 834 miliónov eur. Tržby klesli o 81 % na 1,64 miliardy eur. V rovnakom rozsahu sa prepadol aj počet prepravených pasažierov. Klesol o 81 % na 27,5 milióna.

Ryanair v tejto súvislosti uviedol, že rok 2020/2021 bol „najnáročnejším“ rokom v jeho 35-ročnej histórii. Zároveň zopakoval prognózu, že počet cestujúcich v tomto roku by sa mal pohybovať smerom k dolnej hranici pôvodne stanoveného rozpätia na úrovni 80 miliónov až 120 miliónov pasažierov.

Čo sa týka súčasného 1. štvrťroka, spoločnosť očakáva, že prepraví 5 až 6 miliónov cestujúcich. Šéf aerolínií Michael O’Leary však uviedol, že zaznamenávajú postupné zotavovanie na trhu a týždenné rezervácie rýchlo rastú. Zároveň dodal, že ak sa do septembra podarí zaočkovať väčšinu obyvateľov európskych štátov, má spoločnosť v 2. polroku súčasného obchodného roka šancu na výrazné zotavenie.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button