Letecká doprava

Nákladná letecká doprava vo svete sa vlani v decembri prepadla o 22,6 %

Medzinárodná letecká nákladná doprava zaznamenala v decembri 2008 medziročný prepad o 22,6 %, čo je „bezprecedentný a šokujúci voľný pád“, signalizujúci prudší pokles svetového obchodu, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedlo to dnes Medzinárodné združenie leteckých prepravcov (IATA).

Najnovšie údaje sú zlou správou pre celú svetovú ekonomiku, keďže z pohľadu hodnoty sa až tretina celosvetovej prepravy tovarov zabezpečuje letecky. "Zapnite si pásy a pripravte sa na náročný let aj tvrdé pristátie," varoval generálny riaditeľ IATA Giovanni Bisignani. "Decembrový prepad leteckej nákladnej dopravy vo svete nás posúva do zatiaľ nezmapovanej oblasti, pričom hranice nie sú vidieť," dodal. Prakticky všetky regióny zaznamenali pokles v medzinárodnej leteckej preprave tovaru, informovala IATA. Najhoršie dopadli spoločnosti z ázijsko-tichomorskej oblasti, ktoré sa na medzinárodnej nákladnej leteckej preprave podieľajú až 45 %.
Očakáva sa, že svetová letecká doprava by v tomto roku mala zaznamenať straty za 2,5 miliardy USD (1,89 miliardy eur). Za minulý rok sa straty podľa IATA vyšplhali na 5 miliárd USD. Združenie vychádza pre rok 2009 z cien leteckého benzínu na úrovni okolo 60 USD za barel (159 litrov), z poklesu počtu cestujúcich zhruba o 3 % a zníženia objemu prepraveného tovaru o 5 %. IATA preto vyzvala na výrazné štrukturálne zmeny v tomto sektore, ktorého príjmy by mali v roku 2009 klesnúť zhruba o 35 miliárd na 501 miliárd USD. "Nechceme vládne záchranné balíčky. Musíme však zmeniť vlastnícke pravidlá. Firmy v iných sektoroch majú právo na bezproblémový prístup ku globálnemu kapitálu a právo na cezhraničné fúzie. Ak majú zvládnuť túto krízu aj aerolínie, musia mať rovnaké nástroje riadenia," dodal Bisignani.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button