Letecká doprava

Nákladná letecká doprava vo svete klesla prvýkrát za tri roky

Objem medzinárodnej leteckej nákladnej dopravy zaznamenal v júni prvý pokles za viac než tri roky, pod čo sa podpísalo najmä spomalenie svetovej ekonomiky. Informovala dnes Asociácia pre medzinárodnú leteckú dopravu (IATA). Zároveň pripomenula, že v tomto roku by celkový letecký sektor mohol dosiahnuť straty 6,1 miliardy USD (118,97 miliardy Sk).
 

Podľa IATA zastupujúcej 230 aerolínií, ktoré zabezpečujú 93 % leteckej dopravy vo svete, nákladná doprava klesla v júni medziročne o 0,8 %. Osobná doprava síce vzrástla o 3,8 %, no je to zasa najnižší rast od roku 2003, keď ľudí od cestovania lietadlom odradila respiračná choroba SARS.
"Letecký sektor má problémy," povedal dnes generálny riaditeľ IATA Giovanni Bisignani a dodal, že s klesajúcou dôverou spotrebiteľov aj firiem a vysokými cenami ropy sa situácia bude ešte zhoršovať. Medzinárodná nákladná letecká doprava je kľúčovým ekonomickým indikátorom, ktorý poukazuje na stav svetového hospodárstva.     
IATA už niekoľkokrát varovala, že vysoké ceny ropy poškodzujú sektor leteckej dopravy. Júnové výsledky carga sú prvým poklesom v tejto oblasti od mája 2005. Najväčší prepad zaznamenala v medzinárodnej nákladnej leteckej preprave Latinská Amerika, kde v júni doprava klesla o 12,7 %, hneď za ňou mali najväčšie problémy v Ázijsko-tichomorskom regióne (pokles o 4,8 %). Naopak, najlepšie výsledky zaznamenali nákladní dopravcovia na Blízkom východe (+ 12,1 %) a na prekvapenie v Severnej Amerike (+ 4 %). Za celý 1. polrok vzrástla medzinárodná nákladná letecká doprava medziročne o 2,4 % a osobná doprava o 5,4 %.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button