Letecká doprava

Najväčší akcionár SkyEurope ponúka za zvyšný podiel 1 euro

Najväčší akcionár SkyEurope, fond York Global Finance, zvolal na 10. novembra mimoriadne valné zhromaždenie aerolínií. V pozvaní na zhromaždenie York predložil ponuku na kúpu akcií prevádzkovej dcérskej spoločnosti SkyEurope Airlines, a.s., a podielu v SkyEurope Hungary Asset Management Limited Liability Company za symbolické 1 euro (30,126 Sk).
      

Nízkonákladové aerolínie, ktoré zaznamenávajú permanentne stratu a v poslednom čase už bojujú o holé prežitie, zúfalo hľadajú kupca. Počas prvých 3. kvartálov spoločnosť vylietala stratu 45,4 milióna eur (1,37 miliardy Sk).
York predĺžil SkyEurope o týždeň termín vyrovnania úveru vo výške 10 miliónov eur (301,26 milióna Sk), ktorý bol splatný v stredu. Ako uviedol finančný riaditeľ aerolínií Nick Manoudakis pre rakúsku agentúru APA, fond, ktorý vlastní 30 % SkyEurope, predĺžil termín splatnosti do 12. novembra. Manoudakis poprel, že by sa spoločnosť nachádzala v kríze rovnako ako obmedzenie liniek.
Ďalší úver vo výške 15 miliónov eur (451,89 milióna Sk), ktorý tiež poskytol York, je splatný 22. novembra. Manoudakis povedal, že v tomto prípade fond neposunul termín splatnosti.
Komplikovaná finančná situácia SkyEurope by sa mala riešiť práve na mimoriadnom valnom zhromaždení. Podľa Manoudakisa by sa na ňom malo "urobiť to, čo je najlepšie pre spoločnosť".
Mimoriadne valné zhromaždenie je nevyhnutné, keďže predpokladaná strata prekročila polovicu základného imania spoločnosti. Preto bude potrebné jeho navýšenie. Podľa predchádzajúcich vyjadrení spoločnosti na prežitie zimy aerolínie potrebujú kapitálovú injekciu vo výške 30 miliónov eur (903,78 milióna Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button