Letecká doprava

Lufthansa začala rokovať s odbormi o prevzatí podielu Alitalie

Nemecké aerolínie Lufthansa sa dnes stretli s odbormi krachujúcej Alitalie, aby prerokovali možný vstup do talianskej leteckej spoločnosti po tom, ako sa vláde v Ríme podarilo presvedčiť domácich investorov, aby sa vrátili k rokovaniam.
Vo štvrtok večer totiž štyri odborové organizácie vrátane najväčšej predsa len podporili ponuku konzorcia CAI, ktorá počíta s ponechaním lukratívnych divízií aerolínií a vytvorením "novej" Alitalie. Súčasťou ponuky je aj rozsiahle prepúšťanie, znižovanie počtu letov, ako aj platov.

 

Dnes rokujú zástupcovia vlády a investori s odborovými organizáciami, ktoré zastupujú pilotov a palubný personál. Taliansky minister práce oznámil, že dúfa v podporu plánu aj zo strany zvyšných odborov. Konzorcium domácich investorov informovalo, že ich ponuka tentoraz platí do 15. októbra.
Po návrate talianskych investorov k projektu záchrany Alitalie nemecká Lufthansa, ako aj Air France-KLM, dali najavo záujem o získanie podielu atraktívneho talianskeho trhu. Na ten by sa dostali cez prípadnú alianciu s novou firmou.
Vedenie Lufthansy odmietlo presnejšie uviesť, o aký podiel v Alitalii má záujem, ale zdroje blízke tejto záležitosti informovali, že zvažuje prevzatie asi 20-% podielu v talianskej spoločnosti. Iný zdroj hovorí ešte o väčšom balíku. 
Konkurenčná Air France-KLM sa zaujíma o približne 25 % v Alitalii, no získať ich bude mimoriadne ťažké, pretože na jednej strane niektoré odborové organizácie dávajú jasne najavo, že podporia Lufthansu a ani vláda nebude príliš za túto spoločnosť, keďže jej ešte na jar ako opozícia zabránila Alitaliu kúpiť.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button