Letecká doprava

Lufthansa prvým odberateľom nového modelu spoločnosti Bombardier

Kanadská spoločnosť Bombardier získala od nemeckých aerolínií Lufthansa prvú objednávku na pripravovaný model lietadla CSeries.
 

Predbežná dohoda na nákup 60 lietadiel pre 110 až 130 pasažierov, ktorú podpísali počas medzinárodnej leteckej šou v britskom Farnborough, má (pri vychádzaní z katalógovej ceny lietadla) hodnotu 2,8 miliardy USD (53,98 miliardy Sk).
Model CSeries, ktorý by Bombardier chcel začať dodávať na trh v roku 2013, by mal byť konkurenciou stredne veľkým modelom Boeingu B737 a Airbusu A320. Okrem nich budú Kanaďania o zákazníka súťažiť aj s brazílskou firmou Embraer, ktorá je najväčším konkurentom Bombardieru na poli regionálnych lietadiel.
"Teraz majú veľké šance ísť s týmto produktom na trh," povedal viceprezident poradenskej firmy v leteckom priemysle Teal Group Richard Aboulafia. "Ak sa nič neudeje a objednávku budú môcť zrealizovať, Lufthansa bude skvelý zákazník pre prvú dodávku," dodal. Kanadská firma čakala práve na prvú objednávku, aby mohla výrobu spustiť.
Objednávka od Lufthansy zahrňuje okrem predbežnej dohody na 60 lietadiel aj 30 opcií pri katalógovej cene lietadla 46,7 milióna USD. Podľa manažéra Lufthansy Nica Buchholza si spoločnosť vybrala model pripravovaný Bombardierom pre nižší objem emisií, nižšiu náročnosť na palivo, ako aj tichšie motory. Zatiaľ nevedel povedať, na akých linkách by nový stroj chcela Lufthansa nasadiť.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button