Letecká doprava

Letecká akadémia STA už odovzdala podstatnú časť hlukovej štúdie v Košiciach

Spoločnosť Slovak Training Academy (STA) v súvislosti s kompletizáciou hlukovej štúdie čaká ešte na spracovanie protokolu o meraní. Stať by sa tak malo v najbližších dňoch.

Za leteckú akadémiu o tom informoval jej hovorca Dušan Tokarčík s tým, že podstatnú časť už odovzdali. Ako tvrdí, štúdia má pomôcť zobjektivizovať tému hlukovej záťaže nad Košicami v súvislosti s preletmi vrtuľníkov.

Merania v rámci hlukovej štúdie, ktorú si dala STA vypracovať, sa uskutočnili v dotknutých lokalitách v apríli a máji. Podľa Tokarčíka išlo o čas, keď bola zaznamenaná najvyššia intenzita letového výcviku na vrtuľníkoch typu UH-60 Black Hawk vrátane nočných letov.

„Podstatnú časť hlukovej štúdie sme už odovzdali útvaru vedúceho hygienika rezortu dopravy, konkrétne oddeleniu oblastného hygienika v Košiciach,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Dominik Varga. Dodal, že o ďalšom postupe budú informovať potom, ako sa k hlukovej štúdii vyjadria dotknuté štátne orgány.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR má na základe výsledkov hlukovej štúdie postupovať ďalej. Na rezort sa obrátilo mesto Košice, podľa ktorého prelety vrtuľníkov STA spôsobujú nadmernú hlukovú záťaž. Evidujú tiež podnety od obyvateľov.

Vznikla i petícia, ktorou signatári žiadajú napríklad úplné zrušenie nočných preletov. STA tvrdí, že už spravila niekoľko opatrení. Napríklad jej piloti prestali lietať hlučnejším vrtuľníkom Mi-17, menia trasy letov a vrtuľníky lietajú vyššie. Odmieta paušalizovanie témy hluku ako problému všetkých Košičanov a zároveň sa podľa vlastných slov dištancuje od „možného spolitizovanie tejto témy“.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button