Letecká doprava

EÚ plánuje ukončiť pozastavenie pravidiel o slotoch a zároveň navrhla ich zmenu

Európska únia (EÚ) plánuje ukončiť pozastavenie pravidiel o prístupe k letiskovým prevádzkovým intervalom (tzv. slotom) na budúci rok, keď sa očakáva zotavenie z krízy vyvolanej pandémiou nového koronavírusu. Uviedli to zdroje z letectva.

EÚ v marci dočasne pozastavia platnosť pravidiel, podľa ktorých musia letecké spoločnosti využívať najmenej 80 % svojich prevádzkových a vzletových intervalov, aby si ich udržali aj nasledujúci rok. Letecké spoločnosti tak nemuseli posielať do vzduchu prázdne „lietadlá duchov“. Európska komisia medzitým tento týždeň navrhla nové pravidlá týkajúce sa prevádzkových intervalov na letiskách v lete 2021. Umožní leteckým spoločnostiam ponechať si sloty, ak využijú najmenej 40 % namiesto 80 %, keď sa bude cestovný ruch zotavovať z ochorenia COVID-19.

Európska komisárka pre dopravu Adina Valeanová uviedla, že nový návrh pomôže leteckým spoločnostiam zabezpečiť efektívnu prevádzku a zabráni prázdnym letom pri súčasnom zachovaní pravidiel hospodárskej súťaže. „Navrhované pravidlá poskytujú istotu pre letnú sezónu 2021,“ skonštatovala komisárka. Prognózy pre leteckú dopravu naznačujú, že úroveň cestovania v lete 2021 bude predstavovať minimálne 50 % úrovne roku 2019. Návrh Komisie musí ešte schváliť Európsky parlament a 27 členských štátov EÚ.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button