Letecká doprava

EK podporí prevzatie Alitalie investormi, nie však úver od štátu

Európska komisia (EK) schváli plán prevzatia talianskej leteckej spoločnosti Alitalia skupinou investorov, nie však úver od štátu v hodnote 300 miliónov eur (9,04 miliardy Sk). Informoval o tom dnes denník La Repubblica.

Očakáva sa, že EK približne v polovici novembra schváli návrh talianskeho konzorcia investorov CAI na formu prevzatia Alitalie, no stanoví určité podmienky, tvrdí denník, ktorý sa odvoláva na nemenované zdroje blízke situácii.
Súčasťou podmienok bude podľa denníka vytvorenie nezávislého správcu, ktorý sa vyberie po konzultáciách s talianskou vládou. Správca bude pravidelne informovať Európsku komisiu o vývoji privatizácie. Únia okrem toho vyžaduje, aby súčasný konkurzný správca Alitalie Augusto Fantozzi zabezpečil predaj spoločnosti za trhovú cenu a nová Alitalia so ziskovými aktívami nesmie byť prepojená so zvyšnými problematickými aktívami, ktoré bude spravovať štát.
EK však okrem toho plánuje oznámiť, že preklenovací úver v hodnote 300 miliónov eur (9,04 miliardy Sk), ktorý stredopravicová vláda schválila pre Alitaliu tento rok, je nelegálny, pretože je podľa komisie určitou formou štátnej pomoci, dodal denník La Repubblica.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button