Letecká doprava

EK aktualizovala čierny zoznam leteckých spoločností

Európska komisia (EK) dnes zaradila gabunské letecké spoločnosti do tzv. čierneho zoznamu aerolínií, ktoré majú zákaz prevádzkovať lety na území Európskej únie. V rámci jeho dnešnej ôsmej aktualizácie Brusel oznámil, že výnimkou spomedzi gabunských spoločností sú aerolínie Gabon Airlines a Afrijet, tie však nesmú rozširovať terajší rozsah svojich aktivít. 
 

EK sa takisto rozhodla vyradiť zo zoznamu iránsku leteckú spoločnosť Mahan Airlines po tom, čo tieto aerolínie prijali požadované opatrenia. 
Aj naďalej platí zákaz pre všetky lietadlá ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine Cargo Airways, pretože spoločnosť doteraz nedokázala úspešne zrealizovať akčný plán nápravných opatrení.
V súvislosti s indonézskymi leteckými spoločnosťami Garuda, Mandala a Air Fast, ktoré požiadali o stretnutie s európskymi expertmi, sa dospelo k záveru, že indonézske úrady nevypracovali účinný plán dozoru, a preto zákaz pre ich pôsobenie v EÚ zostáva v platnosti.
Čierny zoznam existuje od marca 2006 a Brusel do neho zaraďuje letecké spoločnosti, ktoré nespĺňajú bezpečnostné normy, a preto pre ne alebo pre niektoré z ich strojov platí zákaz operovať vo vzdušnom priestore EÚ. Letecká spoločnosť sa na zoznam dostane v prípade, ak existuje overený dôkaz o vážnych nedostatkoch v oblasti bezpečnosti, ako aj v prípade neschopnosti alebo neochoty riešiť takéto nedostatky zo strany spoločnosti alebo zodpovedných úradov.
Na zozname sa v súčasnosti nachádzajú všetky letecké spoločnosti z Rovníkovej Guiney, Indonézie, Kirgizska, Libérie, Sierry Leone, Svazijska, Konžskej demokratickej republiky a Gabunu s výnimkou spoločností Gabon Airlines a Afrijet. Okrem toho je v rámci EÚ úplne zakázaná letová prevádzka ôsmich jednotlivých leteckých operátorov.
 

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button