Letecká doprava

Česká vláda vyhlási tender na ČSA ešte tento rok

České aerolínie (ČSA) sa asi budú predávať ešte tento rok. Vláda ČR totiž chce konať ešte predtým, než sa zhorší situácia na trhu. Dnes to povedal pre agentúru Reuters šéf správy aktív českého ministerstva financií Tomáš Uvíra.
 

"Môže to byť jedna z posledných šancí predať ČSA, keďže situácia na trhu bude v najbližších rokoch asi podstatne horšia," uviedol Uvíra. Ak pôjde všetko podľa plánu, "tender na predaj ČSA by sme mali vyhlásiť do konca roka", dodal. Poradca pri privatizácii by mal byť vybraný začiatkom septembra.
Vláda predtým neinformovala, kedy predá svoj 91,5-% podiel, ktorý by podľa analytikov mohol do českej pokladnice priniesť okolo 4 miliárd Kč (5 miliárd Sk). Okrem toho má v pláne privatizovať aj pražské letisko Ruzyne.
Predaj prichádza práve v čase, keď vysoké ceny ropy a tvrdá konkurencia doliehajú na aerolínie po celom svete. Susedné Poľsko plánuje na budúci rok spustiť prvotnú verejnú ponuku (IPO) akcií štátom kontrolovanej leteckej spoločnosti LOT.
Uvíra uviedol, že rok 2008 je považovaný za vrchol v rámci cyklického vývoja v leteckom priemysle a poradcovia prognózujú znižovanie ziskovosti sektora. Tiež si myslí, že ČSA môžu prísť o väčšinu svojich najziskovejších liniek mimo Európsku úniu (EÚ), ak sa predajú zahraničnému investorovi kvôli striktným dvojstranným pravidlám, ktoré zaisťujú recipročné práva pre pristávanie a odlet na základe národnosti majiteľa aerolínií.
Vláda bude pravdepodobne požadovať, aby si aerolínie zachovali svoj status českej leteckej spoločnosti najbližšie 3 až 5 rokov. Vlastnícka štruktúra, ktorá sa využila pri prevzatí KLM francúzskymi aerolíniami Air France, dovolila, aby si KLM ponechali svoj status holandskej spoločnosti.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button