Letecká doprava

Ceny leteniek zvýši prudký rast cien energií

Ceny leteniek zvýši prudký rast cien energií. Prudký rast cien energií sa rýchlo premietne do cien leteniek.

Rastúce ceny ropy letecké spoločnosti presunú na cestujúcich prostredníctvom cien leteniek, a to relatívne rýchlo, uviedol v stredu šéf Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) Willie Walsh. Zároveň však dodal, že napriek zvýšeniu cien prudký rast nákladov na energie zhorší vyhliadky leteckého sektora v tomto roku.

Vedenie IATA zároveň zverejnilo vývoj osobnej prepravy za mesiac február. Pričom údaje poukázali na čiastočné zotavenie v porovnaní s vývojom v prvom mesiaci roka. V porovnaní s obdobím spred pandémie nového koronavírusu sú však počty prepravených cestujúcich stále nízke.

Podľa IATA dosiahol počet prepravených cestujúcich vo februári celosvetovo zhruba 54,5 % v porovnaní s rovnakým mesiacom roka 2019. V januári to bolo 50,6 %. Oproti decembru sa však situácia vo februári mierne zhoršila. Počet prepravených cestujúcich za december dosiahol oproti úrovni v decembri 2019 viac než 55 %. Trhy teraz čakajú na údaje za marec, do ktorých sa premietne už aj vojna na Ukrajine.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button