Letecká doprava

Cena leteckého benzínu klesla v USA o 23 %

Cena leteckého benzínu od polovice júla klesla v Spojených štátoch o 23 %. Galón (3,79 litra) sa tento týždeň predáva po 3,30 USD (67,18 Sk). Pre odvetvie je to po dlhom čase prvá dobrá správa, ale neznamená, že nad ním začali rednúť husté čierne mraky.

Podľa analytikov aerolínie nebudú schopné uskutočniť svoje prísľuby, že ak bude klesať cena kerozínu, bude dochádzať aj k znižovaniu palivových príplatkov k letenkám. Americké letecké spoločnosti ich zaviedli pred dvoma rokmi.
Ak by galón leteckého benzínu zlacnel o necelý dolár a jeho cena by sa rok nezmenila, aerolínie by ušetrili na výdavkoch na benzín 13 miliárd USD. 
Investičná banka JP Morgan uviedla, že ak by sa cena leteckého paliva udržala na súčasnej úrovni, americké aerolínie ako celok by budúci rok uzavreli so ziskom. 
Americké letecké spoločnosti spotrebujú tento rok 18 miliárd galónov paliva. Ich spotreba však v porovnaní s vlaňajškom klesne o 8 %. Ale jej zníženie bude sprevádzať aj zníženie prepravy cestujúcich a nákladov, čo sa prejaví v hospodárskej bilancii aerolínií. Spoločnosť AMR, ktorej dcérou sú American Airlines, uviedla, že v poslednom štvrťroku tohto roka zníži svoju prepravnú kapacitu o vyše 12 %. Spoločnosť UAL Corp., ktorej dcérou sú United Airlines, v rovnakom čase zníži prepravnú kapacitu o 16,5 %. Iné aerolínie prijmú podobné opatrenia, ale bude ich sprevádzať lavína zavedenia poplatkov za služby, ktoré sú teraz zadarmo.
Americké letecké spoločnosti sa začínajú zaoberať revíziou očakávaných výsledkov hospodárenia. Podľa predchádzajúcich odhadov mali skončiť svoje podnikanie v tomto roku so stratou 7 až 10 miliárd USD. Združenie leteckých prepravcov Air Transport Association bolo ešte pesimistickejšie. Jej prognóza uvádza stratu 10 až 13 miliárd USD. 
Podľa predstaviteľov aerolínií zo súčasného poklesu ceny ropy sa ešte nedajú robiť nijaké ďalekosiahle závery. Hovorkyňa US Airways Group Elise Eberweinová uviedla, že stačí nejaký globálny svetový incident či silný zásah počasia, alebo niečo podobné, a cena ropy môže znova prudko vzrásť. A jej cena je pre dlhodobú stratégiu aerolínií oveľa dôležitejšia než kedykoľvek v minulosti.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button