Letecká doprava

Bratislavské letisko privíta priaznivcov letectva na dňoch otvorených dverí

Letisko Milana R. Štefánika privíta všetkých priaznivcov letectva na dňoch otvorených dverí, ktoré budú 13. a 14. októbra tohto roku.

Každý návštevník sa však musí podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej vopred zaregistrovať cez internetovú stránku letiska. Upozorňuje, že registrácia sa začne od 26. septembra a potrvá do obsadenia voľných termínov.

„Návštevníci uvidia počas jazdy v letiskovom autobuse odbavovací proces na ploche letiska, prejdú okolo hangárov, sídla biologickej ochrany letiska či stanice hasičskej a záchrannej služby, ktorá sa nachádza v blízkosti križovatky vzletovo-pristávacích dráh,“ opísala Ševčíková. Vedľa nej uvidia podľa jej slov aj sídlo leteckej záchrannej služby Air Transport Europe a vystavený záchranársky vrtuľník Agusta A109 K2. 

Priamo na odbavovacej ploche, neďaleko letiskovej veže Štefánik, budú môcť tiež nazrieť do bývalého ‚vládneho špeciálu‘ – lietadla typu Tupolev TU154M. „Zahliadnuť bude možné i niektorý zo súčasných ‚vládnych špeciálov‘, či už Fokker 100 alebo Airbus A319. Predstavená bude aj špeciálna letisková technika,“ doplnila hovorkyňa.

Počas exkurzií priblížia návštevníkom aj nevyhnutné bezpečnostné opatrenia platiace na letiskách vrátane zakázaných predmetov, ktoré nemožno vziať na palubu lietadla. Ľudia uvidia aj ukážku práce policajných psovodov, pyrotechnikov či colníkov. „Záujemcovia si budú môcť v sobotu 13. októbra vyskúšať aj letecký simulátor, ktorý predstaví Katedra leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline,“ dodala Ševčíková. 

Pre návštevníkov je zároveň pripravený aj sprievodný program. Podmienkou účasti na dňoch otvorených dverí je však registrácia všetkých záujemcov na webovej stránke letiska www.bts.aero. 

„Každý účastník zadá po kliknutí na vizuál dní otvorených dverí prostredníctvom formulára svoje kontaktné údaje vrátane mena, priezviska a adresy, následne si vyberie jeden z ľubovoľných termínov a časov prehliadok,“ vysvetlila Ševčíková. Bezplatné exkurzie sa konajú v sobotu 13. októbra a v nedeľu 14. októbra v časoch od 10.00 do 16.00 h. Maximálna kapacita pre účasť na jednom termíne je 50 osôb.

Prečítajte si aj

Back to top button