Letecká doprava

Alitaliu už stál divoký štrajk zamestnancov 35 miliónov eur

Divoký štrajk časti zamestnancov skrachovanej Alitalie má výrazný negatívny vplyv na pokladnicu spoločnosti. Aerolínie už pre protest trvajúci vyše týždňa stratili asi 35 miliónov eur (1,05 miliardy Sk).

Alitalia vracia cestujúcim peniaze za letenky za neuskutočnené lety, uviedol správca konkurznej podstaty spoločnosti Augusto Fantozzi. V utorok spoločnosť zrušila okolo 100 letov. Štrajk pokračuje aj dnes. Protesty sú namierené proti podmienkam prevzatia spoločnosti talianskym konzorciom Compagnia Aerea Italiana (CAI). Vláda niekoľkokrát pohrozila, že bude proti demonštrantom postupovať tvrdo. Piloti a palubný personál Alitalie sú proti modelu nových pracovných zmlúv, ktorý predložilo konzorcium CAI. Skupina podala ponuku na kúpu ziskových častí spoločnosti za 375 miliónov eur (11,3 miliardy Sk).
Nová Alitalia, ktorá vznikne fúziou so súkromnou leteckou spoločnosťou Air One, by mala začať fungovať 1. decembra. Konzorcium okrem toho hľadá zahraničného partnera, ktorý by mal prevziať 20-% podiel v nových aerolíniách. V utorok talianske médiá informovali, že v hre zostávajú Air France-KLM a Lufthansa. Premiér Silvio Berlusconi vyhlásil, že preferuje partnerstvo s Lufthansou, médiá však favorizujú Air France-KLM. Správca konkurznej podstaty Fantozzi sa stretol so zástupcami CAI. Vyhlásil, že schváli prevzatie aerolínií konzorciom potom, ako dá predaju zelenú vláda. Fantozziho súhlas vydláždi cestu na prechod spoločnosti do súkromných rúk. Fantozzi dodal, že už dostal zelenú od výboru, ktorý skúmal, či je ponuka CAI na kúpu aktív Alitalie v súlade s trhovou cenou. Vláda by mohla schváliť predaj Alitalie ešte tento týždeň.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button