Letecká doprava

Alitalia má palivo pre lietadlá len na dnešný deň

Talianska letecká spoločnosť Alitalia, ktorá bojuje o prežitie, má palivo pre lietadlá už len na dnešný deň. Uviedol to jej konkurzný správca Augusto Fantozzi, ktorý tým upozornil odborárov na vážnosť situácie. Dodal, že Alitalia nedostane nijaký ďalší kerozín a prepúšťanie sa stane nevyhnutnosťou.

V piatok sa skončilo rokovanie prípadných investorov a odborárov o záchrane Alitalie bez výsledkov. Talianske podnikateľské združenie CAI a veľkobanka Intensa San Paolo,  opustili rokovaní stôl. Nedosiahla sa dohoda, podľa ktorej malo prispieť k záchrane Alitalie zníženie počtu jej zamestnancov z terajších 20.000 o 3000 až 7000. Návrh odmietol odborový zväz pilotov a palubného personálu.      
Fantozzi povedal, že jeho prvým opatrením na riešenie situácie bude prepustenie posádok 34 lietadiel, ktoré sú už vyradené z prevádzky.
Alitalia zvyšuje svoju dennú stratu o 2 milióny eur (60,25 milióna Sk).
Premiér Silvio Berlusconi sa chce zapojiť do hľadania východiska pre Alitaliu. V sobotu kritizoval postoje odborárov; označil ich za "samovražedné" a politicky motivované. Berlusconi však neuviedol, ako chce zachrániť aerolínií.
Talianska vláda návrhom na zmenu zákona o Alitalii vytvorila priestor na jej modifikovanú záchranu. Aby sa zamedzilo jej úplnému krachu a aby sa mohla vytvoriť nová letecká spoločnosť, kabinet ustanovil jej konkurzného správcu. Skupina 16 investorov informovala, že novej spoločnosti dá do vienka miliardu eur (30,12 miliardy Sk).
Pred niekoľkými mesiacmi sa francúzsko-holandskej spoločnosti Air France-KLM nepodarilo prevziať Alitaliu, lebo proti zámeru bol v Taliansku silný politický odpor. 
 

zdroj: TASR, foto: internet

 

Prečítajte si aj

Back to top button