Letecká doprava

Aerolínie Smartwings získali úver za 2 mld. Kč, pomôžu štyri české banky

Česká letecká spoločnosť Smartwings dostala úver vo výške 2 miliardy Kč (76,68 milióna eur) so šesťročnou splatnosťou. Cieľom je zmiernenie dôsledkov pandémie nového koronavírusu. Úver poskytne spoločnosti štvorica bánk, pričom podľa aerolínií je zabezpečený ručením Exportnej garančnej a poisťovacej spoločnosti (EGAP), informoval server iDNES.cz.

Za ručenie zaplatí Smartwings spoločnosti EGAP, teda štátu, takmer 200 miliónov Kč. Úver leteckej spoločnosti poskytnú banky UniCredit Bank, Komerční banka, Československá obchodní banka a Česká spořitelna. Súčasťou transakcie je aj dohodnutá finančná podpora od českých akcionárov, najmä od spoločnosti Unimex Group. Reštrukturalizačné opatrenia vrátane podpory od lízingových spoločností prinesú Smartwings ďalších zhruba 5 miliárd Kč.

V dôsledku pandémie zaznamenala letecká spoločnosť mimoriadny pokles príjmov. Situáciu firma riešila ochranným moratóriom s podporou veriteľov. To bolo ukončené práve v piatok. „Čerpanie pôžičky dokončuje proces moratória a umožňuje spoločnosti Smartwings pokračovať v prevádzke v nasledujúcom období,“ povedal predseda predstavenstva Smartwings Jiří Šimáně. Aerolínie patria k významným firmám na trhu charterovej leteckej prepravy v regióne strednej Európy. Okrem Českej republiky pôsobí spoločnosť v Poľsku, Maďarsku, na Slovensku, ale aj vo Francúzsku a na Kanárskych ostrovoch.

Spoločnosť uviedla, že Česká republika je jedinou krajinou Európy, ktorá pre leteckú dopravu nepripravila žiadny program podpory. V dôsledku pandémie nového koronavírusu a s tým spojených obmedzení musela skupina Smartwings prepustiť zhruba 600 zamestnancov a pristúpiť k viacerým reštrukturalizačným opatreniam. Aj vďaka úveru by však teraz mala byť pripravená na nadchádzajúcu letnú sezónu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button