Elektromobilita

Svetový rekord s Gebrüder Weiss

Svetový rekord s Gebrüder Weiss. Gebrüder Weiss Peak Evolution Team hlási svetový výškový rekord. S nákladným vozidlom na solárny pohon vyšiel do výšky 6500 metrov. Tímu sa podarilo zdolať západný hrebeň Ojos del Salado.

Tímu švajčiarskych vývojárov podporovaného medzinárodnou logistickou spoločnosťou Gebrüder Weiss sa v rámci experimentu podarilo dôjsť s nákladným vozidlom na solárny pohon do výšky 6500 metrov nad morom. Podarilo sa tak nielen preukázať účinnosť alternatívnych technológií pohonu, ale súčasne dosiahnuť nový svetový rekord pre e-vozidlá. Expedícia sa uskutočnila na konci roku 2023. Vtedy sa tímu podarilo pokoriť najvyššiu aktívnu sopku na Zemi Ojos del Salado, ktorá sa nachádza v Čile. V rámci spolupráce previezol Gebrüder Weiss unikátne vozidlo na štart a prepraví ho aj späť do Švajčiarska.

Najvyššie

Na západný hrebeň Ojos del Salado vyšiel trojčlenný tím vo svojom špeciálnom nákladnom vozidle poháňanom výhradne solárnou energiou. Tak vysoko ešte nikdy žiadne e-vozidlo nevyšlo. „Je to rekord nielen pre túto technológiu. Náš dlhoročný výskum uspel a poslúži pre budúcnosť solárnej mobility,“ hovorí Patrik Koller, generálny riaditeľ a vývojár spoločnosti Peak Evolution, ktorý dúfa, že tento úspech pritiahne viac pozornosti k alternatívnym pohonom a ich využitie v logisticky náročnom teréne.

Svetový rekord s Gebrüder Weiss.

Logistický partner a hlavný sponzor Gebrüder Weiss na projekte spolupracoval od samého začiatku. Nielenže sa postaral o to, aby vozidlo bezpečne dorazilo do Južnej Ameriky, ale tiež sa podieľal na financovaní tohto inovatívneho podniku. „Ako najstaršia dopravná a logistická spoločnosť na svete sa angažujeme aj v oblasti budúcnosti mobility,“ vysvetľuje Frank Haas, vedúci komunikácie v Gebrüder Weiss. Gebrüder Weiss prepravil e-truck zo Švajčiarska cez Rotterdam a potom námornou dopravou do Čile. Ďalšou pozemnou prepravou sa solárne nákladné vozidlo dostalo do oblasti Atacama.

Extrémne podmienky

S prvými prieskumnými jazdami a aklimatizáciou začal Peak Evolution Team pri soľnom jazere Maricunga na kopci vo výške 3400 metrov. Extrémne terénne a environmentálne podmienky najvyššej sopky sveta preverili nielen špičkovo pripravené vozidlo, ale aj vystavili tím extrémnej fyzickej a psychickej záťaži. „Napriek týmto extrémnym podmienkam sa nášmu špeciálne vyvinutému vozidlu podarilo vyjsť vyššie ako akémukoľvek inému e-vozidlu – nieto potom vozidlu poháňanému solárnou energiou,“ zhŕňa úspech Patrik Koller s tým, že na tento okamih tím trénoval štyri roky, takže vzdať sa nepripadalo do úvahy.

Svetový rekord s Gebrüder Weiss.

Prvý míľnik dosiahli traja dobrodruhovia na konci novembra, kedy pokorením hranice 6000 metrov prekonali rekord pre e-vozidlá. O týždeň neskôr dosiahli výšku 6500 metrov nad morom, čo bola cieľová výška ich misie. Dosiahli západný hrebeň najvyššej aktívnej sopky na Zemi Ojos del Salado, a to iba s využitím solárnej energie, čo je svetový rekord.

Gebrüder Weiss GW bude podobné perspektívne projekty podporovať aj naďalej. Hneď v januári prebehla vo firemnom areáli v Maria-Lanzendorfe pri Viedni generálna skúška misie na Mars, ktorú organizuje Rakúske kozmické fórum. Spoločnosť bude v tomto roku testovať aj autonómny nákladný automobil. Vyšle medzinárodný výskumný tím do Grónska, aby získal dôležité poznatky o klimatických zmenách.

Svetový rekord s Gebrüder Weiss.

Bicyklami za zalesnenie

GW je príkladom a povzbudením ostatným v zelenej logistike. 650 cyklistov z celého sveta obišlo v rámci kampane „Cycling around the World“ vyše15-krát zemeguľu na bicykli – spolu 612 246 km. „Mnohých účastníkov navyše motivovala myšlienka pomôcť zväčšiť veľkosť nášho podnikového lesa. Medzitým sa vyvinula cyklistická komunita, ktorá ukazuje, že spolu dokážeme veľa,“ dodáva Frank Haas, vedúci komunikácie v Gebrüder Weiss. Z výnosu akcie vo firemnom lese v Nikarague teraz vysadia 7000 stromov. V logistike už GW využíva rôzne elektromobily i iné alternatívne palivá, znižuje energetickú náročnosť, využíva solárnu energiu…

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, zdroj: Gebrüder Weiss/Anna Pocinska

Prečítajte si aj

Back to top button