Elektromobilita

City logistika a Slovak Parcel Service

City logistika a Slovak Parcel Service. Dodávky zásielok „poslednej míle“ v mestách sú v procese zmeny autoparkov na nízkoemisné a bezemisné. Popri zásobovaní každodennými potrebami patria práve kuriérske služby v mestách k najvyťaženejším dopravným subjektom. S rastom miest sa mení aj rozsah a stratégia kuriérskych služieb.

Zabezpečenie kvalitného doručenia je pre oblasť e-commerce absolútnou nevyhnutnosťou. Dopyt po doručovaní zásielok u zákazníkov neutícha, avšak zaistenie logistiky je čoraz nákladnejšie. S kompenzáciou nárastu nákladových položiek pomáhajú technológie, ktoré garantujú presnosť, rýchlosť a majú priamy dopad na celkovú efektivitu činností a na spokojnosť zákazníka. Cieľom kuriérskych služieb je zlepšovať kvalitu a rýchlosť mestskej logistiky aj aplikovaním najmodernejších technológií, vďaka ktorým sú efektívnejšie a ohľaduplnejšie voči životnému prostrediu.

Popritom kladú vysoký dôraz na vystupovanie a prácu kuriérov, aby si koncový zákazník so sebou vždy odniesol príjemnú skúsenosť. Ak má kuriérska spoločnosť dobrú technologickú podporu v logistike, dokáže zákazníkovi ponúknuť kvalitnejšie služby, napríklad v podobe doručenia na presný čas, čo na Slovensku ešte stále nie je bežné.

SPS sídli na kraji Bratislavy, ideálnu polohu dobre využíva aj pre distribúciu v city logistike

City logistika a Slovak Parcel Service

Kuriérska spoločnosť Slovak Parcel Service (SPS) je na Slovensku najsilnejšou v tomto odbore a do modernizácie investuje nemalé prostriedky s cieľom ponúknuť klientom čo najlepšie služby. O aktivitách spoločnosti sme sa porozprávali s Jánom Ťurekom, konateľom Slovak Parcel Service.

City logistika je pre kuriérske spoločnosti veľkou výzvou – kombináciou dobre vybavenej distribučnej základne, technického vybavenia, moderného ekologického autoparku a online IT vybavenia s cieľom optimalizácie trás a časov doručenia. Ako je na tom v súčasnosti SPS v city logistike?
Našou dlhodobou stratégiou je ponúkať prvotriedne kuriérske služby, ktoré budú navyše priateľské k životnému prostrediu. To v praxi znamená využívať elektrické doručovateľské vozidlá prevažne v mestskom prostredí, ktoré si sami kuriéri môžu nabíjať v distribučných strediskách pomocou našich vlastných nabíjacích staníc.

Aké trendy v doručovaní „poslednej míle“ považujete v SPS za najvýznamnejšiu konkurenčnú výhodu na našom trhu?
Naše distribučné strediská sa nachádzajú v blízkosti miest, kuriéri majú príjemcov v dostupnej vzdialenosti. Vďaka budovaniu vozového parku, nabíjacích staníc aj fotovoltických elektrární smerujeme k ekologickému doručovaniu. Netreba zabudnúť na mimoriadne efektívny, ekologický a cenovo dostupný spôsob doručenia – odberné miesta, ktoré prevádzkujeme pod názvom balíkovo.

Ján Ťurek, konateľ Slovak Parcel Service (vpravo) a Yuki Ura, výkonný riaditeľ Summit Motors Slovakia

Mestská distribúcia

Obmedzenia v mestskej distribúcii budú narastať, vo veľkých mestách z roka na rok vznikajú širšie zóny, kde nemôžu ísť vozidlá so spaľovacími motormi, pripravuje sa európska legislatíva s emisnou daňou… Ako sa pozerá SPS do budúcnosti v doručovaní zásielok poslednej míle?
Snažíme sa o priebežnú modernizáciu nášho vozového parku v prípade výmeny dízlových vozidiel za elektrické. Považujeme za nesmierne dôležité, aby kuriérska spoločnosť disponovala vozidlami, ktoré budú priateľské k životnému prostrediu.

Okrem bezemisných vozidiel v city logistike je trendom aj budovanie energetickej sebestačnosti. Máte veľký areál s potenciálom striech na implementáciu fotovoltiky. Uvažujete o využití solárnej energie?
Máme distribučné strediská po celom Slovensku, preto sa snažíme túto situáciu využiť aj v oblasti energetickej sebestačnosti. Na strechách našich budov priebežne budujeme prvé fotovoltické elektrárne. Prvými ukážkami sú distribučné centrá v Budimíre pri Košiciach a v Strečne pri Žiline, kde sa nám už podarilo nainštalovať panely.

City logistika a Slovak Parcel Service

Elektrické dodávky E-Transit posilnia zelenú stopu SPS

Dôležitosť elektrifikácie v doprave ako podstatnú časť udržateľnosti a ochrany životného prostredia si uvedomuje aj SPS, ktorá minimalizuje dopady svojej podnikateľskej činnosti, a to neustálou modernizáciou a rozširovaním autoparku o plne elektrické dodávky s cieľom znižovania emisií. Kuriéri SPS budú mať k dispozícii plne elektrické dodávky Ford E-Transit.

„Myslíme si, že práve elektrické dodávky Ford E-Transit vhodne doplnia náš neustále modernizovaný autopark a budú spoľahlivými spoločníkmi pre našich kuriérov, vďaka čomu budeme môcť doručovať rýchlo, ale hlavne ekologicky,“ hovorí Ján Ťurek, konateľ SPS.

Zastúpenie značky Ford na Slovensku, Summit Motors Slovakia, má v ponuke hybridné, plug-in hybridné, ale aj plne elektrické vozidlá. E-Transit v SPS úspešne testovali v predchádzajúcom polroku.
„Prvé testovacie jazdy elektrickej dodávky Ford E-Transit začali už v októbri 2022. Po polroku úspešných skúšok bolo spoločnosti SPS zatiaľ odovzdaných 14 dodávok a naša spolupráca bude naďalej pokračovať,“ upresňuje Jozef Jankech, manažér fleetového predaja Summit Motors Slovakia.

Flotila E-Transitov sa bude ďalej rozšírovať

Životné prostredie

Samotní vodiči nových modelov E-Transit oceňujú optimálnu kombináciu výkonnosti, ochrany životného prostredia a nákladovej kapacity týchto elektrických vozidiel. Dodávky sú napájané 400 V batériou s využiteľnou kapacitou 68 kWh. Akumulátor nového Fordu E-Transit poskytuje na jedno nabitie dojazd 350 km, čo je podľa WLTP zhruba trojnásobok vzdialenosti, ktorú denne najazdí vodič priemernej flotily v Európskej únii. O pohon sa stará elektromotor s výkonom 198 kW. V porovnaní s konkurenciou ide o najvýkonnejší elektromotor v Európe.

Ford sa na globálnej úrovni zaviazal do roku 2026 vyrábať len autá s elektrickým a plug-in hybridným pohonom. Do roku 2035 plánuje značka využívať obnoviteľnú elektrickú energiu z miestnych zdrojov, s čím súvisí aj výroba plne elektrických vozidiel Ford v Európe. SPS sa modernizáciou autoparku radí medzi najvyspelejšie kuriérske spoločnosti v Európe a pre rozšírenie autoparku o vozidlá Ford E-Transit sa rozhodli aj spoločnosti DHL Express, Geopost/DPD, GLS a ďalšie.

Autopark doplnili elektrické dodávky – bezemisné E-Transity

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button