Cestná doprava

ŽSK opravil prostredníctvom eurofondov cesty a mosty za 8 miliónov eur

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zrekonštruoval v roku 2010 s podporou eurofondov 4 mosty na cestách II. a III. triedy.

V rámci cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika (ČR) sa zrekonštruvalo aj 42,3 kilometra (km) ciest v rámci Regionálneho operačného programu (ROP). Celkové náklady na rekonštrukcie ciest a mostov prostredníctvom eurofondy dosiahli takmer 8 miliónov eur.

Podľa hovorkyne ŽSK Zuzany Muchovej opravil samosprávny kraj z vlastných zdrojov 7,8 km ciest na hornom Považí, Kysuciach, Orave a v Liptove. „V tomto roku sa zameriame na intenzívne čerpanie eurofondov. Podarilo sa nám získať 1,2 milióna eur na druhú etapu rekonštrukcie cesty Turzovka – Bíla, z cezhraničnej spolupráce sme boli úspešní tromi projektmi ciest spolu za takmer 5 miliónov eur na Orave a Kysuciach. A to modernizáciou ciest Zubrohlava – Bobrov po hraničný priechod, ciest v obciach Rajcza, Ujsoly, Novoť a Rajcza – Oščadnica,“ uviedla Muchová.

ŽSK dokončí podľa Muchovej opravy ciest z ROP II v Liptove, na Orave a Kysuciach. „Nutné budú opravy ciest II. a III. triedy, ktoré poškodili povodne a ich stav dlhodobo zhoršuje i nákladná doprava. Škody sme vyčíslili na 2,3 milióna eur. Strojové vybavenie si za 2 milióny eur z eurofondov vylepší aj Správa ciest (SC) ŽSK. Projekt Efektívnym čistením ciest k zlepšeniu životného prostredia prispeje k zníženiu prašnosti na cestách II. a III. triedy a k zlepšeniu kvality ovzdušia pomocou piatich zametacích čistiacich vozidiel. Technika sa bude využívať okrem Žiliny, Martina a Ružomberka aj v kúpeľných mestách Turčianske Teplice a Rajecké Teplice,“ povedala hovorkyňa ŽSK.

Ďalší europrojekt, ktorý spustí ŽSK v tomto roku, je podľa Muchovej efektívny monitoring ciest II. a III. triedy, takzvaná nadstavba informačného systému AVL cez GPS. „Predpokladáme zníženie nákladov s plánovaním, správou a údržbou cestných komunikácií, ako i zníženie počtu havárií a škôd na základe včasného identifikovania rizikových faktorov v teréne. Napríklad výtlky, znečistenie vozovky, poškodené zvodidlá, dopravné značenie. Na projekt získal ŽSK 466.000 eur,“ dodala Muchová. SC ŽSK zabezpečuje údržbu 1440 km ciest II. a III. triedy, 479 km ciest I. triedy a 17,6 km obchvatov Trstenej (R3) a Hornej Štubne.
 

Prečítajte si aj

Back to top button