Cestná doprava

Zmena križovatky pri K. N. Meste skrátila čakanie rádovo na 5 minút

Zmena kruhovej križovatky na priesečnú na ceste I/11 pri Kysuckom Novom Meste skrátila čakanie z jednej hodiny rádovo na 5 minút.

Na brífingu v priestore križovatky to dnes skonštatoval prvý podpredseda vlády SR a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ. Pripomenul, že na kruhovej križovatke vodiči od roku 2008 až do jesene minulého roku stávali v kolónach, ktoré siahali až do Žiliny.

„Je to už história, ale veľmi poučná. O tom, že ak sa prijímajú nerozumné, politické alebo naozaj neefektívne rozhodnutia, škodí to ľuďom, doprave, životnému prostrediu a vyrába to problémy. Som veľmi rád, že prerobenie kruhovej križovatky na priesečnú sa stihlo do Vianoc. Svetelná signalizácia stála 133.000 eur a stavebné úpravy 118.000 eur,“ uviedol Figeľ.
      
Stavebné úpravy na frekventovanej križovatke budú podľa ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja pokračovať od apríla. „Cesta potrebuje obnovu povrchu, novú živicu a budú prerobené aj ostrovčeky. Je to relatívne malá úprava, ale má veľký prínos má pre mesto a pre dopravu,“ dodal Figeľ.
      
Riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Žilina František Faktor spresnil, že stavebné práce zahŕňajú výmenu asfaltového krytu v celej križovatke. „To znamená 300 metrov plus 700 metrov úsek v smere na Čadcu. Pretože sú tam vyjazdené koľaje a nevyhovujúce dilatácie. Začiatok výmeny asfaltového krytu je predpokladaný 15. apríla, ukončenie do polovice mája, vrátane výmeny a novozriadených ostrovčekov na tejto križovatke. Náklady na samotnú križovatku sú zhruba 117.000 eur a na výmenu asfaltového krytu okolo 100.000 eur,“ uzatvoril Faktor.
 

Prečítajte si aj

Back to top button