Cestná doprava

WECON expanduje aj na Slovensku

WECON expanduje aj na Slovensku. Spoločnosť Wesob Sp. o.o. je výrobcom nadstavieb a prívesov zn. WECON pre nákladné automobily. Vyniká predovšetkým spoľahlivosťou výrobkov a pokročilými konštrukčnými riešeniami. Zameriava sa tiež na individuálne riešenie pre cestnú a intermodálnu dopravu.

Spoločnosť Wesob Sp. o.o., založená v roku 1996, sídli v meste Strumień na juhu Poľska a má rozlohu 63 500 m2, z toho okolo 6 500 m2 tvoria montážne haly a kancelárske priestory. K Slovensku a Česku má blízko nielen geograficky, v našich krajinách má množstvo klientov a na Slovensku značku WECON zastupuje Ing. Milan Borský.

Poctivá práca rodinnej firmy

Pracovný tím Wesob tvorí skupina mladých inžinierov, ktorí prinášajú mnoho kreatívnych a inovatívnych riešení. Pomocou pokročilých projekčných systémov navrhovania, ktoré sú podporované počítačovou technikou Computer-Aided Technologies (CAx), konštruktéri dôkladne analyzujú problémy vznikajúce počas konštrukčnej fázy či vo výrobe a neustále výrobky zdokonaľujú.

Ako popredný výrobca kontajnerov BDF, pevných nadstavieb, prívesov a taktiež špeciálnych riešení sa spoločnosť zameriava na kontinuálny vývoj, priebežne rozširuje sortiment výrobkov a dbá o stabilný rast produkcie i zamestnanosti. Z hľadiska technológie je spoločnosť Wesob vždy o niekoľko krokov pred konkurenciou, jej výrobky možno vidieť na cestách po celej Európe a stretnúť ste sa s nimi mohli aj na prestížnych medzinárodných veľtrhoch – IAA úžitkových vozidiel v Hannoveri či na veľtrhu Transport Logistic v Mníchove.

Skvelú organizáciu práce a nasadenie tímu potvrdzujú čísla. Klientom ročne dodávajú takmer 2 500 produktov. To znamená, že každú 1,5 hodinu opustí výrobu jeden z produktov spoločnosti Wesob. „Naši zamestnanci sú dobre vyškolení, sú schopní zvládnuť akúkoľvek výzvu. Je to aj výsledok dlhoročnej spolupráce a dobrých vzťahov so zákazníkmi. Rešpektujeme ich prácu a čas. Poznáme ich potreby a dodávame produkty na mieru. Oplatí sa to. V našom odvetví sa počíta kvalita, presnosť, dôvera a profesionalita,“ hodnotí Piotr Mertens, technický a obchodný riaditeľ spoločnosti Wesob.

Neustále rastúca produkcia a čoraz lepšie postavenie na trhu potvrdzujú správnosť konania. Okrem bohatej štandardnej ponuky realizujú aj individuálne, konštrukčne náročné zákazky – ľahšie tandemové súpravy v usporiadaní „2+1“, najmä pre 12, resp. 18-tonové podvozky 4 x 2 s 1-nápravovým prívesom. Vylepšili ich hmotnostné parametre pri zachovaní doterajšej odolnosti. Ide o reakciu na potreby zákazníkov a tandemové súpravy patria k najúspešnejším produktom spoločnosti Wesob.

WECON expanduje aj na Slovensku

Spolupráca s nemeckou spoločnosťou WECON

Pred vyše štvrťstoročím začal majiteľ firmy Wesob Jan Sobol s usilovnou prácou a „kanceláriou v aute“. Už po niekoľkých mesiacoch fungovania sa tím skladal z 50 ľudí a realizoval prvé zákazky. Rýchlo vznikla obchodná kancelária a montážna dielňa, kde našli prácu mladí inžinieri plní nadšenia a potrebných vedomostí. Dnes má Wesob vyše 200-člennú posádku. Wesob od začiatku úzko spolupracuje s nemeckou spoločnosťou WECON a vyrába produkty nesúce túto značku. Na viac ako 98 500 m² plochy závodu sa mesačne postaví viac ako 200 moderných nadstavieb a prívesov. V spolupráci so spoločnosťou WECON vyrábajú produkty pre intermodálnu dopravu – kontajnery BDF či výmenné nadstavby. Odberatelia sú v Poľsku, Čechách či na Slovensku, ale aj na Ukrajine a v pobaltských štátoch.

Novinky na veľtrhu Transport Logistic v Mníchove

Nemecká spoločnosť WECON sa vo výrobe posúva ďalej smerom k intermodálnej doprave a reaguje na požiadavky do prepráv viac zapojiť železnice. Na najväčšom veľtrhu dopravy a logistiky v Mníchove ukázali transformačné riešenia presunu prepravy tovarov z cesty na železnicu – modulárne nadstavby pre železničné systémy. „Naši zákazníci prijímajú protiopatrenia, aby čelili rastúcemu tlaku požiadaviek na nízke emisie CO2, nedostatku vodičov kamiónov a dopravným zápcham na cestách,“ hovorí generálny riaditeľ Daniel Hemker o súčasnom trhu s vyšším dopytom a väčším pohybom v dopravnom biznise.

Napriek deficitom, ktoré na železnici stále existujú, je presun nákladnej dopravy na železnicu samozrejmou alternatívou a jasným trendom. WECON pre DB Cargo pripravil modulárne nadstavby pre nákladnú železničnú prepravu, ktoré zahŕňajú nielen klasické výmenné nadstavby, ale aj špeciálne varianty, ktoré majú schválenie CSC.

20-stopová výmenná nadstavba pojme ťažký prepravný tovar v troch žľaboch na zvitky s užitočným zaťažením až 30 t. Variabilný prepravný kontajner od spoločnosti WECON je jedným z mála vymeniteľných systémov tohto typu, ktoré sú vhodné pre kombinovanú prepravu aj pre jednovozovú prepravu. Systém preukázal spoľahlivú ochranu v dynamických testoch v TÜV a bol certifikovaný skúšobnou organizáciou.

Na Slovensku najmä tandemové súpravy

Na Slovensku a v Čechách dopravcovia využívajú najmä nadstavby a tandemové súpravy WECON z produkcie spoločnosti Wesob. O úspechoch značky WECON na slovenskom trhu sme sa porozprávali so zástupcom Ing. Milanom Borským.

Koľko rokov sa na našom trhu predávajú produkty značky WECON a aké produkty sú u nás najžiadanejšie?
Produkty zn. WECON sa „profesionálne“ na Slovensku predávajú od jesene roku 2020. Profesionálne mám na myslí, že je zabezpečený legislatívny proces prihlasovanie výrobkov WECON na slovenské ŠPZ, zabezpečenie ich servisu, riešenia prípadných reklamácií ako aj dodanie náhradných dielov. Samozrejme aj dovtedy si zákazníci individuálne riešili nákup našich výrobkov, len si museli sami riešiť ich individuálny dovoz, servis a dodávky dielov.

Najžiadanejšie produkty sú : veľkoobjemové 120 m3 tandemové súpravy či už na podvozkoch 6 x2 alebo 4 x2 s 2, resp. 1-nápravovým prívesom, súpravy na prevoz výmenných kontajnerov BDF, ľahké skriňové súpravy (nie chladničky ani izotermy), nadstavby na sólo autá s hydraulickým čelom ako aj s možnosťou nosenia vysokozdvižných vozíkov ako aj s hydraulickou rukou. Že zn. WECON sa úspešne etabluje na slovenskom trhu, potvrdzujú aj doterajšie čísla predaja – v roku 2020 7 ks, v roku 2021 29 ks a v roku 2022 58 ks.

WECON expanduje aj na Slovensku

V čom sú tandemové súpravy značky WECON zaujímavé pre slovenských klientov?
Vo výrobnom programe nemáme žiadne návesy, ale iba nadstavby na podvozky áut od 12 t vyššie a k tomu podľa požiadaviek prívesy s celkovou hmotnosťou 10 000 kg, 18 000 kg a tiež 24 000 kg, ktoré sú tandemové do spodného alebo horného závesu a tiež točnicové prívesy. Môžeme povedať, čo zákazník, to iné požiadavky na nadstavbu a príves – počnúc technickými parametrami súprav, ako sú ložné dĺžky a výšky, kde ponúkame alternatívy 2 x 19 paliet alebo 18 paliet na auto a 20 paliet na príves alebo naopak, túto verziu preferujú zákazníci, čo nosia tiež tovar na anglických paletách, samozrejme pod plachtou požadujú nakladaciu výšku 3 000 mm, ďalej prechodová, resp. neprechodová súprava, súprava s 2. podlahou.

V tejto verzii je možné nosiť až 76 paliet, súpravy s hydraulickým čelom, súpravy s možnosťou vozenia vlastného VZV, súpravy s hydraulickou rukou a mnoho ďalších možností verzií súprav. Klienti často požadujú univerzálne využitie, ako príklad uvediem –zákazníkovi zo Šenkvíc sme vyrobili nadstavbu na auto, ktorá má možnosti využitia na prevoz výmenných nadstavieb BDF, na prevoz vlastného VZV s kolieskami, ktoré idú pod rám podvozku a má horný aj spodný záves, to znamená môže ťahať príves do spodného alebo horného závesu, skrátka 3 v jednom…

Piotr Mertens, technický a obchodný riaditeľ spoločnosti Wesob

WECON expanduje aj na Slovensku

Čo považujete za hlavnú prednosť produktov značky WECON?
Samozrejme všetky produkty zn. WECON sú vyrábané na základe konkrétnych požiadaviek zákazníkov, kde sa im snažíme vyjsť maximálne v ústrety. Máme s tým dlhoročné skúsenosti, máme náročných zákazníkov po celej Európe, takže ak príde konkrétna požiadavka na výrobu nadstavby, resp. prívesu zo Slovenska – neštandardná, tak na 95 % vo fabrike povedia: „Žiadny problém, už sme to robili 😊“.
Upozorňujem však, že nerobíme s hliníkom (Al pomocné rámy, Al stĺpiky), nemáme s tým dobré skúsenosti.

Nedávno sme spolu so SCANIA Slovakia vyrobili DEMO veľkoobjemovú tandemovú súpravu (18 paliet na aute, 20 paliet na prívese, prechodová súprava, pod plachtou aj na aute, aj na prívese 3 000 mm), ktorú si záujemcovia môžu na dohodnutý čas zapožičať a vyskúšať. V praxi si vedia zákazníci vyskúšať výrobky WECON a následne ich objednávky prípadne vieme aj v dobrých termínoch realizovať.
Táto akcia požičaj si a vyskúšaj si DEMO tandemovú súpravu SCANIA+WECON trvá cca do októbra 2023, kto má reálny záujem, nech nás kontaktuje, ešte máme voľné miesta na zapožičanie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB, Wecon/Wesob

Prečítajte si aj

Back to top button